06:43:16 13.08.2022
Stiri

IMPORTANT // Primele SCHIMBURI de energie electrică dintre România și Republica Moldova încep astăzi

Actualitate 30.06.2022 11:32 Vizualizări845 Autor: Ziarul National
IMPORTANT // Primele SCHIMBURI de energie electrică dintre România și Republica Moldova încep astăzi


România va avea joi, pe 30 iunie, primele schimburi comerciale de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina, prin intermediul interconexiunii dintre România și Ucraina.

Potrivit companiei românești „Transelectrica”, operatorii de Transport și Sistem (OTS) din Europa Continentală au confirmat faptul că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina și statele vecine. Acest proces urmează sincronizării cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data 16 martie 2022, și a acceptării „Ukrenergo” ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022.

„Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria și Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitație. Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după această etapă inițială, este de așteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilității și securității sistemului energetic. Această realizare reprezintă pas suplimentar, atinsă la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană și, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni față de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem că în perioada imediat următoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova”, cităm din comunicatul „Transelectrica”.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a salutat faptul că România și Uniunea Europeană au reușit, în scurt timp, să vină în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei, afectați de livrările de energie din cauza războiului declanșat de Rusia.

„Integrarea celor două state în sistemul electric european ar fi durat, în situații normale, mult mai mult timp, nu doar câteva luni. Tocmai de aceea, sunt de lăudat eforturile depuse de România, Uniunea Europeană și de cele două țări astfel încât să putem garanta livrările de energie pentru cetățenii celor două țări. Mai departe, trebuie să sprijinim cele două state prin și mai multe investiții în interconectarea energetică cu Uniunea Europeană. Acest lucru este cu atât mai important acum, după acordarea statutului de țară-candidată pentru R. Moldova și Ucraina”, a declarat Mureșan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md