18:21:27 17.07.2019
 
Stiri

IMPORTANT pentru profesorii din R. Moldova: Mai puține acte de îndeplinit și ore obligatorii în școli

Social 30.12.2017 15:30 Vizualizări2447 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru profesorii din R. Moldova: Mai puține acte de îndeplinit și ore obligatorii în școli

Profesorii din R. Moldova vor avea de îndeplinit mai puține acte și vor dispune de mai mult timp pentru pregătirea profesională.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că a aprobat Nomenclatorul tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general, care prevede reducerea documentației școlare cu cca 36%.

Astfel, pentru cadrele didactice la clasă debirocratizarea procesului de raportare a informației în învățământul general prevede o reducere a documentației cu circa 30%, pentru dirigintele la clasă - cu 39%, iar pentru cadrele de conducere - cu 40%.

Totodată, a fost aprobată Metodologia privind repartizarea timpului de muncă a personalului didactic din învățământul general, care prevede unificarea cerințelor privind repartizarea timpului de muncă săptămânal al cadrelor didactice, reducerea numărului de ore obligatorii pentru activitate în cadrul instituției, fapt ce va permite profesorilor să aloce timpul necesar formării profesionale, dar și expunerea tabelară a reglementărilor privind tipul activității, durata estimativă a timpului de muncă săptămânal destinat pentru fiecare din activitățile cadrului didactic, precum și locul desfășurării acestora, cu specificarea că salariatul de comun acord cu angajatorul vor stabili locul desfășurării activității didactice.

De asemenea, se prevede stabilirea printr-un orar anual, de către angajator de comun acord cu organul sindical din instituție, a tipului activităților didactice și a formei de evidență a timpului de muncă necesar îndeplinirii acestora.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării mai anunță că a identificat 17 milioane lei pentru domeniul formării continue a cadrelor didactice din învățământul școlar. Astfel, în 2018, circa 16 mii de cadre didactice vor beneficia de aceste cursuri în Centrele de Formare Continuă, aprobate de minister.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md