00:54:26 17.04.2024
Stiri

Igor Grosu, în fața busturilor artizanilor UNIRII din 1918: „Să ne ajute Dumnezeu să avem și noi caracter să luăm decizii ISTORICE”. Marcel Ciolacu: „Nu vom avea liniște până când trupul acestei ȚĂRI nu se va vindeca definitiv de boala rusească”

Actualitate 27.03.2023 16:42 Vizualizări1875 Autor: Ziarul National
Igor Grosu, în fața busturilor artizanilor UNIRII din 1918: „Să ne ajute Dumnezeu să avem și noi caracter să luăm decizii ISTORICE”. Marcel Ciolacu: „Nu vom avea liniște până când trupul acestei ȚĂRI nu se va vindeca definitiv de boala rusească”


Zeci de oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, în frunte cu spicherul Igor Grosu și președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, au participat astăzi, în Parcul „Sfatul Țării” din centrul municipiului Ialoveni, la inaugurarea busturilor artizanilor unirii din 27 martie 1918 – Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț. La ceremonie a participat și strănepoata fostului prim-ministru al României din acea perioadă, Irina-Vlăduca Marghiloman.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fostul premier Marghiloman și președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, au oferit în 1918 o lecție de istorie și curaj, deși aveau viziuni doctrinare diferite.

„Dragi români, mă bucur să vă văd la Ialoveni, în fieful românității din R. Moldova. Participăm la un eveniment foarte important. Domnul președinte Marcel Ciolacu s-a referit la o decizie ce vizează limba română. Trebuie să recunosc și îmi cer scuze că târziu am adoptat-o, dar mai bine mai târziu decât deloc. Eu vreau să le spun ceva contestatarilor, chiar dacă sunt convins că ei știu că e vorba de limba română. Ca să fii respectat la tine acasă, în Europa, în lumea asta, trebuie să știi ce limbă vorbești, din ce neam faci parte, să-ți știi istoria.

Acești doi înaintași, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, ne-au dat o lecție de istorie, o lecție de curaj. În timpuri grele apar caracterele puternice. Aveau viziuni doctrinare diferite, dar au luat o decizie istorică. Ne doresc nouă, clasei politice, să ne ajute Dumnezeu ca la momentul potrivit să avem caracter și hotărâre, pentru ca să luăm și noi decizii istorice. Pentru că nu o facem pentru noi, o facem pentru copiii noștri. Mulțumesc României pentru tot ce a făcut și face pentru R. Moldova”, a declarat Grosu.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a subliniat că cei de pe ambele maluri ale Prutului suntem cu toții români și avem datoria să ne cinstim neamul, pământul și istoria.

„Acesta este motivul pentru care am răspuns invitației omologului și prietenului meu, Igor Grosu, de a fi alături de dvs. la aniversarea a 105 de la Unirea Basarabiei cu România și inaugurarea grupului statuar reprezentându-i pe părinții acestei Uniri – Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț. Ne bucurăm din suflet pentru Unire, dar nu trebuie să uităm niciodată sacrificiile și greutățile imense care au fost depășite pentru acest ideal. Unirea nu a fost deloc ușoară. Din 1812, atunci când Basarabia a fost smulsă cu forța din trupul Moldovei, generații întregi au trăit și murit pe ambele maluri ale Prutului cu Unirea în suflet. Dar au fost oameni luminoși, care au continuat să lupte și au folosit inteligent oportunitățile oferite de vremuri, pentru a-și urma obiectivul suprem. Pe doi dintre ei îi cinstim astăzi cu mare bucurie – Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț. Doi mari oameni politici, doi patrioți români. Un buzoian și un ialovenean, iar când spun asta nu pot să nu mă gândesc cu emoție că astăzi, la peste 100 de ani distanță, Buzăul este înfrățit cu Ialoveni”, a punctat Ciolacu.

Oficialul de la București a dat asigurări că „România va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui”.

„România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova. Toți decidenții de la București și eu personal nu vom avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească. Mă bucur să văd că R. Moldova face în fiecare zi pași hotărâți în direcția României, adică a unui spațiu de civilizație și securitate occidentale. Revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci un act de curaj necesar. Știu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu ați luat decizia bună – sunt aceleași voci care vă spun că limba rusă este cea care pacifică și armonizează. R. Moldova a adoptat una dintre limbile oficiale ale UE”.

Președintele Camerei Deputaților a pomenit și de decizia de a oferi Mitropoliei Basarabiei clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Ciolacu spune că aici nu e vorba de clădiri, ci de simboluri.

„De asemenea, după decenii întregi și inechitate, se face în sfârșit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei. Și am văzut că și aici au fost diferiți oameni, care au contestat cedarea cu titlu gratuit a unei clădiri a fostului Seminar Teologic. Aici discuția este dincolo de aceste clădiri. Este vorba de simboluri, este vorba de dreptate și de o reparație istorică și morală față de singura biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost jefuită de sovietici, iar ceea ce dvs. faceți astăzi este un act de dreptate, pentru care vă mulțumesc”.

Potrivit sursei citate, simbolurile sunt lucruri importante care ne apropie.

„Sigur, ajutoarele materiale sunt importante, curentul, gazele și sprijinul financiar, dar lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simboluri. Iar cu fiecare pod pe care îl veți construi cu România veți ridica un zid și mai mare în fața Rusiei. Și spun asta pentru că înaintașii noștri Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț au învățat un lucru extrem de important. Și anume că nu contează pe care mal al Prutului te naști, atunci când inima ta bate românește. Eu sunt buzoian, dar sunt român. Voi sunteți basarabeni, dar sunteți români. Împreună ne apărăm pământul, neamul și istoria”, a conchis oficialul de la București.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md