Guvernul se pregătește pentru următorul sezon de încălzire. Ministrul Energiei: „Se propun două SCENARII. Noi suntem pregătiți de orice scenariu posibil”
Guvernul a aprobat astăzi Planul de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025. Documentul stabilește acțiunile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom”.
„Ca și în fiecare an, noi ne pregătim din timp, încercăm să estimăm care sunt scenariile. În cazul dat, se propun două scenarii și vreau să asigur toată lumea că noi suntem pregătiți de orice scenariu posibil”, a spus Ministrul Energiei, Victor Parlicov, la ședința Guvernului.
Ministrul a adăugat că proiectul prevede reducerea obligației de stocare a gazelor de Energocom, de la 100 de milioane de metri cubi, la 50 de milioane de metri cubi pentru stocurile care urmează a fi plasate comercial pe piață.
Victor Parlicov a explicat că decizia este argumentată prin faptul că pe de o parte există stocuri deja făcute și nu este nevoie ca Energocom să facă stocuri suplimentare și din cauza că spațiul de stocare în România este limitat. „Directiva europeană permite să limităm volumul de gaze stocate dacă există constrângeri de ordin fizic în afara Republicii Moldova. De asta, pentru a nu face stocuri excesive de gaze, noi propunem reducerea cuantumului de stocuri de gaze anume care urmează a fi plasate în regim comercial de Energocom în această iarnă, de la 100 de milioane de metri cubi până la 50 de milioane”, a punctat Victor Parlicov.
Ministerul Energiei a inclus în Plan două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.
Unul dintre scenariile examinate de autorități pentru următorul sezon rece presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din Republica Moldova susțin că nu vor obstrucționa livrarea.
În scenariul în care „Gazprom” va opri livrările de gaze naturale, autoritățile anunță că vor aplica treptat o serie de măsuri pentru a atenua impactul acestei decizii. Chiar și în cazul unei stopări totale a furnizării de gaze, Ministerul Energiei estimează că nu va exista un deficit de gaze pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului și că nu va fi necesară deconectarea consumatorilor întreruptibili. În caz de necesitate, SA „Energocom” va putea asigura furnizarea de gaze naturale pentru categoriile de consumatori protejați și vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL „Tiraspoltransgaz”, în schimbul unei plăți corespunzătoare costurilor de achiziție. Deși infrastructura actuală de transport a gazelor permite acoperirea necesarului de consum pentru întreaga țară, există riscul ca pe malul stâng consumatorii să nu își poată permite achiziționarea gazelor la prețurile de piață, aspect semnalat în planul elaborat.
Pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică în scenariul în care livrările de gaze ar fi întrerupte, Planul prevede majorarea importurilor de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene. Vor fi activate interconectările electrice la punctele de frontieră cu România cu tensiunea de 110 kV și vor fi consolidate capacitățile de transport de energie electrică.
În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania