14:39:48 12.04.2024
Stiri

Guvernul, răspuns pentru procurorul-șef Anticorupție, care acuză statul că nu asigură instituția cu sediu nou: „Avem toată deschiderea pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”

Actualitate 02.04.2024 17:39 Vizualizări1111 Autor: Ziarul National
Guvernul, răspuns pentru procurorul-șef Anticorupție, care acuză statul că nu asigură instituția cu sediu nou: „Avem toată deschiderea pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”


Guvernul recunoaște faptul că Procuratura Anticorupție (PA) are nevoie de un sediu adecvat pentru a activa eficient, însă trebuie identificate opțiuni „acceptabile pentru toate părțile implicate”, declară Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Într-o reacție la acuzațiile lansate în dimineața zilei de astăzi de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit cărora șefii instituțiilor de stat „refuză să permită folosirea spațiilor publice în interesul public”, iar activitatea instituției pe care o conduce s-a pomenit în impas, Daniel Vodă a arătat că Guvernul este deschisă să continue discuțiile cu PA pentru a găsi o soluție.

„Guvernul înțelege importanța asigurării condițiilor adecvate pentru Procuratura Anticorupție în lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel. Ca și în cazul altor instituții publice, recunoaștem necesitatea unui sediu adecvat și a resurselor suficiente pentru ca Procuratura Anticorupție să își îndeplinească eficient mandatul său vital. La rândul nostru, avem toată deschiderea să continuăm comunicarea instituțională cu PA pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Veronica Dragalin a solicitat „fortificarea de urgență” a instituției pe care o conduce, fiindcă, începând cu 1 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a rămas total descoperită în ceea ce privește asigurarea operativă pe dosarele de competența PA.

„Adică, pentru infracțiuni de corupție la cel mai înalt nivel, comise de subiecți speciali, cum ar fi miniștri, deputați, judecători, procurori, instituția noastră nu are resursele umane și materiale să asigure urmărirea vizuală, interceptări, transmiterea banilor sub control și alte măsuri speciale de investigație. Impedimentul principal la acest moment este lipsa de spațiu suficient pentru angajații Procuraturii Anticorupție, cele aproximativ 100 de persoane - ofițeri, specialiști, contabili, funcționari publici ce asigură administrația unei instituției, care urmează să fie transferate sau angajate. La momentul actual, aproximativ 100 de persoane ocupă 950 de metri pătrați în clădirea Centrului Național Anticorupție. Este imposibil să ajungem la 198 de angajați, număr prevăzut de lege, fără spațiu adițional. Dacă șefii instituțiilor de stat vor refuza să permită folosirea spațiilor publice în interesul public, în loc să rămână clădiri goale, dar în gestiunea lor de principiu, degrabă nu vom avea nici studenți, nici profesori, nici academicieni în republica noastră, ca rezultat al corupției”, a scris astăzi Veronica Dragalin pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, anterior, șefa PA a anunțat că instituția ar putea ocupa spațiu din clădirea Academiei de Științe a Moldovei sau un bloc care aparține Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Cele două instituții nu au fost de acord să ofere spațiile care le aparțin pentru activitatea Procuraturii Anticorupție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md