23:00:43 15.04.2024
Stiri

Membrii prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, REVOLTAȚI că sediul instituției ar putea fi împărțit cu Procuratura Anticorupție: „Este o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural”

Actualitate 05.02.2024 17:09 Vizualizări1400 Autor: Ziarul National
Membrii prezidiului Academiei de Științe a Moldovei, REVOLTAȚI că sediul instituției ar putea fi împărțit cu Procuratura Anticorupție: „Este o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural”


Membrii prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) sunt categoric împotrivă să împartă sediul instituției cu Procuratura Anticorupție, așa cum a sugerat săptămâna trecută procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni televizate. Reprezentanții AȘM spun că sprijină eforturile instituției de a lupta împotriva corupților, însă afirmă că „nu poți face dreptate prin nedreptate”.

Potrivit președintelui AȘM, Ion Tighineanu, la ședința extinsă a prezidiului au participat 83 de persoane, care s-au declarat împotriva împărțirii clădirii cu Procuratura Anticorupție.

„Prezidiul AȘM și comunitatea academică susțin eforturile conducerii R. pentru integrare europeană și pentru prioritizarea luptei cu corupția ca un element esențial al integrării. În același timp, considerăm că sacrificarea spațiului de activitate al AȘM este inoportună pentru realizarea acestui obiectiv. Prezidiul AȘM și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție, care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării”, se arată într-o declarație semnată de participanții la ședință.


Printre semnatari se regăsește, de asemenea, academicianul și compozitorul Eugen Doga. „Noi, academicienii, suntem acei care am creat imaginea statului și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul republicii! Eu sunt indignat de ceea ce se întâmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea Academiei”, a menționat renumitul compozitor.

Și academicianul Gheorghe Ghidirim a afirmat că este „pur și simplu inadmisibil să fie astfel ignorată autoritatea Academiei, instituție-lider și pilon al elitei științifice”.

La rândul său, fostul președinte al AȘM, Gheorghe Duca, susține că ar fi vorba de un „asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră”.

„Într-adevăr, astăzi ne confruntăm cu o situație extrem de gravă și alarmantă, care necesită o reacție imediată și fermă din partea noastră. Tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei este o acțiune care nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm. Acesta nu este doar un atac asupra unei clădirii sau asupra unui spațiu fizic. Este un asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră. Academia nu este doar o colecție de pereți și tavan; este un simbol al cunoașterii, un sanctuar al învățării, o instituție a științei fundamentale și un centru al inovației. A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie, a ne smulge din rădăcinile culturale și a submina viitorul cercetării științifice”, a punctat Duca.

CITIȚI și Procuratura Anticorupție îşi majorează numărul de angajați până la 198 de persoane și va avea un buget de peste 103 milioane de lei în 2024. Veronica Dragalin spune că instituţia îşi merită banii

Fostul președinte al AȘM a fost completat de academicianul Andrei Eșanu: „Declarația pregătită de prezidiu este un adevărat manifest, un strigăt de alarmă. Noi nu suntem împotriva luptei cu corupția, dar nu cu prețul sacrificării științei. E cazul să facem apel la opinia publică ca să fim apărați”.

„Intenția de a amplasa Procuratura Anticorupție se încadrează în șirul acțiunilor orchestrate în ultimii ani de distrugere a Academiei de Științe. Sediul Academiei este cu o infrastructură internă specifică destinată cercetării și nu activităților cu regim special”, a adăugat academicianul Grigore Belostecinic.

Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, insistă pe lângă autorități să fie atribuit un nou sediu pentru instituția pe care o conduce, pentru a eficientiza lupta împotriva corupției. Săptămâna trecută, Parlamentul a permis Procuraturii Anticorupție să-şi majoreze numărul de angajați cu 54 de unități de personal, până la 198 de persoane. În anul 2024, bugetul Procuraturii Anticorupție va depăși suma de 103,35 de milioane de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md