19:03:53 17.06.2024
Stiri

Guvernul le răspunde fermierilor protestatari: Le-a acordat subvenții de 1,9 miliarde de lei în acest an, iar „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie”

Actualitate 05.12.2023 17:05 Vizualizări2856 Autor: Ziarul National
Guvernul le răspunde fermierilor protestatari: Le-a acordat subvenții de 1,9 miliarde de lei în acest an, iar „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie”


Guvernul susține că autoritățile au alocat, în anul 2023, subvenții în sumă de 1,9 miliarde de lei pentru agricultori, iar acest efort financiar trebuie „să ajute agricultura să fie profitabilă”.

Totodată, „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie”, nu numai fermierilor, se arată într-o reacție a Guvernului la protestul zgomotos din centrul capitalei, desfășurat astăzi de agricultori.

„Autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială. Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, cităm din mesajul Executivului.

CITIȚI și UPDATE, VIDEO // Tehnica agricolă a revenit în PMAN, după ce a trecut pe la Președinție, Parlament și Guvern. Niciun oficial nu a ieșit la discuții, iar fermierii anunță că NU pleacă din Chișinău

Totodată premierul Dorin Recean se arată dispus să se întâlnească din nou cu fermierii care și-au parcat tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.

„Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Menționăm că fermierii au mărșăluit astăzi, pe străzile din centrul Chișinăului, cu zeci de tractoare, făcând, pe rând, popas la Președinție, Parlament, după care s-au întors la Guvern. Aceștia au adus „cadouri” pentru guvernare - saci cu balegă și baloți de paie, fiind nemulțumiți că autoritățile nu le îndeplinesc revendicările. Mai exact, protestatarii cer instituirea unui moratoriu la achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, iar Executivul să aloce din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru în calitate de subvenții pentru fermierii micro, mici și mijlocii în anul 2024.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md