18:45:26 26.05.2018
 
Stiri

Guvernul a RESPINS o inițiativă legislativă a lui Iurie Leancă: Noul vicepremier nu a ripostat

Politică 11.01.2018 15:30 Vizualizări3934 Autor: Ziarul National
Guvernul a RESPINS o inițiativă legislativă a lui Iurie Leancă: Noul vicepremier nu a ripostat

Guvernul a avizat astăzi negativ inițiativa legislativă a deputaților Eugen Carpov și Iurie Leancă cu privire la crearea Inspectoratului Financiar de Stat, înregistrată în Parlament pe 10 noiembrie 2017.

Între timp, Iurie Leancă a devenit vicepremier pentru Integrare Europeană și, prezent la ședința de astăzi a Guvernului, nu a scos niciun cuvânt atunci când ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a explicat de ce inițiativa trebuie respinsă.

Potrivit lui Octavian Armașu, instituirea unei asemenea autorități administrative din subordinea unui minister contravine legislației din R. Moldova și reprezintă o depășire a ordinii administrației publice centrale de specialitate, instituite deja de legiuitor.

În argumentarea avizului negativ, Guvernul arată că a aprobat modificările şi completările la Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice 2013-2020 şi urmează să aprobe un nou Program de dezvoltare a controlului financiar public intern pentru anii 2018-2020.

„Aceste documente strategice sunt aliniate la agenda europeană. În consecință, rolul şi atribuțiile inspecției financiare vor fi clarificate și revizuite. Astfel, este necesară o segregare mai clară între responsabilitățile de control ale managerilor, auditul intern și investigațiile financiare. În acest sens, inspecţia financiară va deţine un alt rol. Responsabilitățile de inspectare financiară realizate actualmente la solicitarea organelor de drept vor fi transferate sistemului judiciar, rezultatele acestora devenind mai eficace. Nu va mai exista obligația de a efectua inspecții la solicitarea altor entități decât Guvernul. Responsabilitățile rămase vor fi reorganizate în inspectare financiară de conformitate a executării bugetului, la solicitarea ministrului Finanţelor. Adiţional, va fi instituită o funcţie de audit la nivel de Guvern în vederea asigurării funcționalităţii principalelor domenii ale managementului finanțelor publice, după cum rezultă din aria de competenţă a ministrului Finanțelor. Segregarea mai clară a acestor sarcini, odată cu profesionalizarea personalului, va crea o bază durabilă pentru a fortifica sistemele de management al finanţelor publice, a preveni și a detecta erorile și iregularitățile. De asemenea, va permite recuperarea banilor și activelor delapidate”, susține Guvernul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2018 09:04 Nicolae Negru Impasul și marea hodorogeală

21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md