17:41:41 08.08.2020
 
Stiri

Guvernarea PSRM-PD NU se grăbește să acceseze cele 30 de milioane de euro de la UE: Ce i-a spus Diacov Ambasadorului UE la Chișinău

Actualitate 23.05.2020 16:01 Vizualizări3490 Autor: Ziarul National
Guvernarea PSRM-PD NU se grăbește să acceseze cele 30 de milioane de euro de la UE: Ce i-a spus Diacov Ambasadorului UE la Chișinău


Tranșa a doua din asistența UE oferită Republicii Moldova, în sumă de 30 de milioane de euro sau circa 600 de milioane de lei, nu va ajunge nici în următoarele două săptămâni în R. Moldova.

Președintele fracțiunii parlamentare a democraților, Dumitru Diacov, i-a spus astăzi Ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, că Parlamentul se va întruni în ședință pentru a adopta proiectul de lege cu privire la ONG-uri, una dintre condițiile pentru deblocarea banilor, abia după două ce va ieși din carantină, adică după cel puțin două săptămâni.

„L-am informat pe dl Michalko că majoritatea parlamentară, la inițiativa fracțiunii PD, planifică examinarea prin Skype la Comisia juridică, numiri și imunități a proiectului de lege cu privire ONG. Iar aprobarea acestei legi în lectura a doua de către Parlament va fi realizată la următoarea ședință a Parlamentului, care va avea loc după expirarea carantinei pentru deputați. Dl Mihalko a menționat că examinarea și aprobarea în Comisie a acestui proiect ar fi un semnal pozitiv pentru Comisia Europeană care înțelege problemele Republicii Moldova și, în acest caz, există perspective reale ca țara noastră să primească asistența financiară din partea UE”, susține Diacov.

Totuși, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, amintește că banii de la UE vor veni după îndeplinirea a șapte condiționalități în total, nu doar adoptarea noii legi a organizațiilor necomerciale (legea ONG-urilor).

„Din cele șapte, până în momentul de față am îndeplinit doar una – adoptarea în lectura a doua a Legii cu privire la sancțiuni în vederea combaterii spălării banilor.

Au mai rămas șase:

1) Adoptarea proiectului legii ONG-urilor conform conceptului adoptat de Guvernul Pavel Filip în 2018.

2) Abrogarea Legii cu privire la cetățenia prin investiție. Trebuie votat în lectură finală proiectul înregistrat de noi încă în aprilie 2019.

3) Progres în recuperarea banilor din furtul miliardului. Aici Parlamentul (sau comisia parlamentară) trebuie să ceară un raport de la Procuratura Generală pe acest subiect.

4) Adoptarea unui plan de acțiuni pentru reforma justiției. Reforma uitată de Chicu și alții a doua zi după ce au fost investiți în funcții.

5) Un angajament public ferm al Parlamentului pentru realizarea auditului extern la Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței. Pentru aceasta trebuie votat proiectul care l-am înregistrat ieri împreună cu Lilian Carp și care are menirea să permită realizarea auditului extern la cele două instituții. După aceasta, este nevoie și de hotărâre a Parlamentului pentru demararea acestui proces.

6) Ultima condiție este mai complicată fiind vorba reformarea CSM, or majoritatea parlamentară anterior a încălcat recomandările Comisiei de la Veneția și a numit pe criterii politice și prin împărțire algoritmică patru membri în CSM. Dar și aici cred că se pot găsi soluții care ar fi discutate și cu partenerii din UE.

Doar dacă îndeplinim toate aceste condiții, vom putea beneficia de cei 30 de milioane de euro”, susține Litvinenco.

Potrivit lui Litvinenco, deputații se pot convoca în ședințe online pentru a adopta toate aceste proiecte în maximum o săptămână.

„Dacă se vrea rezolvarea problemei și obținerea a 30 de milioane de euro, se caută soluții. Dacă nu se vrea, se caută motive. Soluții, după cum se vede, există. Dorință de a rezolva problema să fie...”, a încheiat Litvinenco.

Menționăm că Parlamentul a intrat de vineri în carantină, după ce Dumitru Diacov a anunțat că democratul Eugeniu Nichiforciuc este infectat cu COVID-19 și a participat la o ședință a fracțiunii PD. Toți deputații și angajații Parlamentului vor fi testați pentru noul coronavirus.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md