10:56:35 01.10.2020
 
Stiri

Guvernarea PSRM-PD, acuzată că ar intenționa să FRAUDEZE alegerile prezidențiale din toamnă. Elementele care ar provoca acest lucru

Actualitate 12.08.2020 11:16 Vizualizări848 Autor: Ziarul National
Guvernarea PSRM-PD, acuzată că ar intenționa să FRAUDEZE alegerile prezidențiale din toamnă. Elementele care ar provoca acest lucru


Platforma „DA” dezaprobă unele modificări operate la Codul Electoral, votate în prima lectură de majoritatea PSRM-PD, fără a se ține cont de opiniile exprimate de opoziție. „Chiar dacă multe amendamente au un caracter tehnic și au menirea să ajusteze legislația, o bună parte din acestea pot fi interpretate ca rea-credință și ascund abuzuri care relevă intenția de a frauda alegerile prezidențiale din toamnă”, susține liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Potrivit sursei citate, modificările la Codul Electoral au comportat un caracter netransparent încă de la etapa acumulării propunerilor de ajustare a cadrului legal de către Comisia Electorală Centrală. Astfel, Platforma „DA” a enumerat modificările „menite să vicieze semnificativ corectitudinea scrutinului”.

„Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Propunerea respectivă a fost înaintată în procesul de lucru, dar a fost făcută exclusiv în ideea stabilirii a două zile de vot consecutive. Este inadmisibilă o asemenea trunchiere a inițiativei noastre și ne exprimăm dezacordul categoric cu această amputare a amendamentului respectiv, care prevede clar votarea timp de două zile atât în diaspora, cât și în R. Moldova, în condițiile unei pandemii interminabile”.

O altă propunere păguboasă, în opinia Platformei „DA”, este prevederea punitivă aferentă reflectării în mass-media a campaniei electorale. „Consiliului Audiovizualului i s-a oferit dreptul de a intimida și sancționa instituțiile audiovizuale indezirabile guvernării. Instituirea sancțiunilor pentru entitățile media care „adoptă tratamente privilegiate faţă de unele persoane, partide politice, concurenţi electorali și care încalcă obligația de echitate, responsabilitate, echilibru şi imparţialitate în perioada electorală”, fără ca aceste noțiuni să fie definite și fără să fie stabilite criterii clare de apreciere a faptelor date, ne permit să conchidem că CA, instituție aservită guvernării și personal lui Dodon, va deveni un instrument de triere și cenzurare pe perioada campaniei electorale, reducând la tăcere mass-media independentă”.

Totodată, proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. „Astfel, organizații precum Promo-Lex nu vor mai putea anunța încălcările și fraudele identificate pe parcursul monitorizării în ziua alegerilor. Alte prevederi care vor limita corectitudinea scrutinului țin de restrângerea drepturilor observatorilor. Aceștia nu vor mai avea acces la listele electorale și nu vor mai putea monitoriza alegerile înainte de începerea procesului de votare. Mai mult decât atât, se prevede ca după închiderea urnelor, buletinele de vot neutilizate să nu fie anulate, ceea ce presupune utilizarea acestora în scopul fraudării alegerilor și după încheierea acestora”.

Astfel, Platforma „DA” consideră că toate aceste modificări diminuiază substanțial standardele democratice în R. Moldova și sfidează angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv UE. „În condițiile în care mai multe propuneri de modificare a legislației electorale nu îmbunătățesc procedurile electorale ci le limitează, facilitând fraudarea alegerilor, considerăm că adoptarea acestora în ajunul scrutinului prezidențial este categoric inadmisibilă. Insistăm asupra revizuirii proiectului votat în primă lectură și excluderea tuturor prevederilor controversate enunțate. Este imperativ ca modificările la Codul Electoral, cele necesare și oportune, bineînțeles, să fie conforme standardelor internaționale, Acordului de Asociere și să respecte fidel recomandările Comisiei de la Veneția”, conchide formațiunea politică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 12.08.2020 13:26

Daca Filip era gata sa dizolve Parlamentul, la ordinul lui Plohotniuc - nu-l v-a ajuta pe Kuliok sa schimonoseasca o lege electorala ?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md