08:26:24 20.10.2018
 
Stiri

Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea referendumului de ANULARE a sistemului MIXT ar putea fi constituit duminică: „Doar un cetățean din șase susține acest sistem”

Politică 15.12.2017 14:19 Vizualizări1285 Autor: Ziarul National
Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea referendumului de ANULARE a sistemului MIXT ar putea fi constituit duminică: „Doar un cetățean din șase susține acest sistem”

Grupul de inițiativă pentru colectarea celor 200 de mii de semnături necesare pentru inițierea referendumului de anulare a sistemului mixt ar putea fi creat duminică, 17 decembrie.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, inițiatoare ale organizării referendumului, astăzi, într-o conferință de presă.

Adunarea de constituire a grupului de inițiativă va avea loc duminică, ora 10.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Valeriu Pașa de la „WatchDog” a declarat că 550 de persoane și-au exprimat disponibilitatea de a participa la evenimentul de duminică, dar sunt invitați toți doritorii care trebuie să aibă buletinul de identitate și o copie a acestuia.

Analistul Victor Ciobanu a declarat că sistemul mixt este susținut de doar 16% dintre cetățenii R. Moldova, potrivit datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice, sau 17%, potrivit sondajului realizat la comanda Partidului Democrat.

„Asta înseamnă că doar unul din șase cetățeni susțin sistemul mixt. O guvernare responsabilă ar trebui să retragă această lege care nu este susținută de cetățeni. Și noi solicităm abrogarea sistemului mixt”, a spus Ciobanu.

Șefa „Transparency International Moldova”, Lilia Carasciuc, a adăugat că modificarea sistemului mixt este o precondiție pentru deblocarea relațiilor și finanțărilor din partea partenerilor de dezvoltare. Aceasta și-a exprimat temerea că așa-zișii candidați independenți din circumscripțiile uninominale vor fi susținuți „pe toate căile de cei care guvernează, pentru a fi capturați după alegeri”, iar „monopolul politic” care există în R. Moldova ar putea deveni și mai puternic.

Cei prezenți la conferința de presă de astăzi au purtat câte un mărțișor la piept, ca „simbol al inițiativei” de a organiza referendumul de anulare a sistemului mixt.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!timofei 15.12.2017 14:47

colectati macar si un milion, dar faceti-va referendumul din banii vostri!

Ilie 15.12.2017 14:59

Voi vedeți cine face parte din grupul de inițiativă? mîrlanul care cu 2 ani în urmă urla cît îl țin plămîinii că avem nevoie de sistem mixt, ap cum în puii mei să crezi un așa derbedeu ?

Ovidiu 15.12.2017 15:00

Și cine băi cîcaților să achite pentru asta, iar poporul ? nu credeți că nu reprezentați voi nimic în fața oamenilor că să le dați o așa factură spre achitate ?

Dima 15.12.2017 16:50

ONG-urile au inițiat acest referendum de la care vor profita tot partidele căruia ele tin prin PR. Exact ca si sondajul BOP.

Realist 15.12.2017 17:19

Tara de debili! S-au colectat aproape 1 milion de semnaturi pentru schimbarea sistemului electoral, acum se colecteaza pentru anularea schimbarii?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

15.10.2018 09:25 Nicolae Negru „Malul stâng întreabă malul drept”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md