21:54:33 15.04.2024
Stiri

Grigore Vieru, omagiat la Iaşi în ziua în care poetul ar fi împlinit vârsta de 89 de ani. Primarul Chirica: ,,Când spui Basarabia, spui Grigore Vieru"

Actualitate 14.02.2024 17:22 Vizualizări945 Autor: Ziarul National
Grigore Vieru, omagiat la Iaşi în ziua în care poetul ar fi împlinit vârsta de 89 de ani. Primarul Chirica: ,,Când spui Basarabia, spui Grigore Vieru

Primarul de Iaşi, Mihai Chirica: ,,Basarabia și noi înșine avem nevoie de Grigore Vieru pentru a redescoperi frumusețea limbii și a țării noastre, dar și mândria de a fi român!"
Iaşul, capitala Moldovei istorice, a organizat miercuri, 14 februarie, mai multe manifestări cu ocazia împlinirii a 89 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru și a 15 ani de la trecerea sa în nemurire.

Participanții au depus jerbe la bustul poetului din Parcul de Cultură Copou și au ascultat discursurile invitaților. Reprezentanți ai instituțiilor administrației locale, inclusiv primarul Mihai Chirica, și ai instituțiilor de cultură din Iași și din Chișinău, elevi și cadre didactice au depus jerbe la bustul lui Grigore Vieru.

„Grigore Vieru este poetul pe care și l-ar dori orice cetate, cu atât mai mult Capitala Moldovei, istorica cetate de scaun a meleagurilor pe care le-a prețuit atât de mult! Există poeți care se confundă atât de profund cu ființa neamului lor încât devine imposibil să mai distingi între om, operă și ținuturile natale! Când spui Grigore Vieru, spui Basarabia! Dar e vorba de Basarabia răzeșilor și a lui Ștefan cel Mare, a codrenilor și a orheienilor, a cetăților de pe Nistru, a Bugeacului și a Mării Negre. E Basarabia lui Eminescu, a lui Mateevici și a limbii române, a lui Ion Inculeț și a tuturor celor care nu au uitat sacrificiul moldovenilor, muntenilor și ardelenilor pentru Marea Românie.

Când spui Basarabia, spui Grigore Vieru!!

Dar e vorba de un Grigore Vieru nemuritor, care nu ne-a părăsit niciodată, care a slujit și încă slujește cu devotament – prin moștenirea culturală ce ne-a lăsat-o - cauza românilor de pretutindeni. Unionist desăvârșit, sunt sigur că Grigore Vieru ar privi azi cu speranță ceea ce se petrece dincolo de Prut. Aflată pe drumul integrării în Uniunea Europeană, R. Moldova este mai aproape ca niciodată de a reface toate podurile de suflet cu românii de pretutindeni. Basarabia și noi înșine avem nevoie de Grigore Vieru pentru a redescoperi frumusețea limbii și a țării noastre, dar și mândria de a fi român!", a declarat primarul de Iaşi, Mihai Chirica.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md