07:00:16 15.08.2025
Stiri

Grâul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultivă în R. Moldova

Social 26.07.2014 13:34 Vizualizări10531
Grâul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultivă în R. Moldova plantforhealth.com

Noutate // În Republica Moldova a început să fie cultivat, în premieră, cel mai vechi soi de grâu din lume - Spelta

Primii și unicii, deocamdată, care au adus și cultivă, de trei ani, grâul Spelta, una dintre cele mai vechi cereale, strămoșul grâului obișnuit de astăzi, sunt frații Ghenadie și Alexandru Cazacu din satul Coșernița, raionul Criuleni.

Cultură ecologică

Cu această ocazie, recent, la Vadul lui Vodă a avut loc seminarul de instruire sub genericul „Producerea cerealelor ecologice”, la care au participat fermieri din mai multe raioane, producători de panificație, experți în domeniul agriculturii ecologice. În cadrul evenimentului, Jiri Urban și Martin Hutar, reprezentanți ai Companiei „Probio” din Cehia, au vorbit despre importanța cultivării acestei culturi ecologice.

Oaspeții cehi i-au instruit în domeniul inspecției și certificării cerealelor ecologice destinate pentru export și i-au informat pe cei prezenți despre noile cerințe ale Uniunii Europene în acest domeniu. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe asigurarea calității cerealelor ecologice (producerea, recoltarea, tratarea culturilor, depozitarea, transportarea, postrecoltarea etc.). Ba mai mult, oaspeții le-au promis să-i ajute să procure o mașină de decorticare a semințelor de grâu.

Expertul în domeniul agriculturii ecologice Valentin Crâșmaru, doctor în agricultură, a afirmat că, în 2009, fiind într-o deplasare în România, a făcut cunoștință cu un fermier care cultiva de mai mulți ani grâul Spelta. Venind acasă, le-a povestit despre acest soi de cereale fraților Cazacu din Coșernița, care au fost entuziasmați și care au hotărât să-l cultive.

20 de tone de grâu Spelta

Fermierul Alexandru Cazacu a menționat că anul trecut a semănat cinci hectare de grâu Spelta, de pe care a strâns circa 20 de tone. „La început nu știam cum să-l semănăm, nici cum să-l recoltăm. Când a văzut lanul de grâu verde, conducătorul combinei chiar m-a întrebat: „Ce m-ai adus să strâng acest chirău?”. Am obținut 20 de tone de grâu, însă nu era solicitat pe piață. Grație Angelei Turuta, reprezentantă în Republica Moldova a Companiei „Probio” din Cehia, am luat legătura cu oficiul central de la Praga și în anul curent am exportat grâul în Cehia, obținând câte 450 de euro pentru o tonă de Spelta”, a declarat fermierul de la Coșernița.

Acum, fermierul este mulțumit, deoarece a vândut grâul cu 7 lei kilogramul, adică de trei ori mai scump decât cel obișnuit. Chiar dacă recolta e cu 500 de kilograme mai puțin la hectar. Încurajat de către cehi, el are de gând să-și extindă suprafețele de grâu Spelta până la 60-70 de hectare.

„Spelta se asociază cu termenul organic. Elare un înveliș care îl protejează de impuritățile din atmosferă”, a spus agricultorul.

Spelta trăiește o adevărată renaștere

Grâul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni și celți. Cereala era cunoscută încă de acum 5 000 de ani în sud-vestul Asiei, iar în Caucaz se găsește în situri arheologice datate cu cinci până la șase mii de ani î.Hr. Ca principala cereală pentru pâine, grâul Spelta a fost lăudat în Vechiul Testament. În Europa s-a identificat prima dată în jurul anului 1900 î.Hr. În prezent, Spelta trăiește o adevărată renaștere.

Particularitățile grâului Spelta

Potrivit savanților, grâul comun și Triticum spelta sunt greu de diferențiat analitic. Avantajele nutrițional-fiziologice ale speciei Triticum spelta sunt dovedite practic, însă din punct de vedere științific studiile sunt abia la începuturi. Triticum spelta și grâul comun sunt la fel structurate genetic și au aceeași origine. Totuși, ca plante de cultură, cele două sunt foarte diferite, la fel ca și în ceea ce privește efectele asupra organismului uman.

Grâul Spelta este alcătuit dintr-o combinație optimă de vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, având și un conținut ridicat de albumină și fibre.

Digestibilitatea crescută a grâului Triticum spelta nu a fost încă îndeajuns cercetată științific, însă folosirea curentă în alimentație a dovedit în repetate rânduri această calitate. Cauzele acestui efect se află atât în proteine, cât și în structura amidonului. Datorită solvabilității lor deosebite în apă, substanțele vitale ale alacului sunt asimilate mai ușor și mai repede ca hrană de către organism, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aibă loc o activitate intensă la digestie. Substanțele conținute se absorb și sunt puse rapid la dispoziția organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slăbite la fel ca și copiii mici și bolnavii în vârstă pot digera mai bine produsele din acest grâu.

Grâul verde, bun de leac din vremuri străvechi

Spelta este utilizat la tratarea unor boli precum ar fi neurodermita, boală de piele la copiii mici, a unor boli de inimă, a suferinzilor de ateroscleroză, diabet zaharat și chiar de cancer. Are un conținut de grăsimi mai mare decât grâul comun. Conține Thiocyanat, care are un efect vitalizant de stimulare a imunității și este antiinflamator. Are un conținut mai mare de vitamine și de substanțe minerale. De asemenea, el dispune de un conținut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de bună-dispoziție, precum și un conținut mai mare de acizi grași nesaturați, îndeosebi de acid linoleic. Totodată, Triticum spelta preia mai puține metale grele din mediul înconjurător decât grâul comun.

Nicolae Roibu

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte