12:54:37 19.05.2022
Stiri

Fracțiunea PAS din CMC îl acuză pe primarul Ceban de gestionare GREȘITĂ a deșeurilor: „Vrea să împrumute 23 de milioane de euro pentru a cumpăra autospeciale noi, dar unde va fi dus gunoiul?”

Actualitate 20.12.2021 11:13 Vizualizări1840 Autor: Ziarul National
Fracțiunea PAS din CMC îl acuză pe primarul Ceban de gestionare GREȘITĂ a deșeurilor: „Vrea să împrumute 23 de milioane de euro pentru a cumpăra autospeciale noi, dar unde va fi dus gunoiul?”


Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) atrage atenția că principala problemă în capitală rămâne gestionarea greșită a deșeurilor, în condițiile în care poligonul de la Țânțăreni, raionul Anenii Noi, va deveni neîncăpător peste șapte ani, iar Primăria mun. Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi.

Cu toate acestea, nici „Regia Autosalubritate”, nici primarul capitalei, Uin Ceban, nu ar avea o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung, au acuzat consilierii PAS în cadrul unei întâlniri de lucru cu ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, care a avut loc la finele săptămânii trecute.

„Ion Ceban în loc să gândească strategic și să întreprindă acțiuni pentru a soluționa problema deșeurilor, el vrea să împrumute 23 de milioane de euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM „Regia Autosalubritate”. Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut în cazul achiziției autobuzelor - să cheltuie banii cetățenilor pentru a-și face PR, acum pe autospeciale noi. Însă achiziția noilor mașinuțe nu va soluționa nicidecum problema deșeurilor din mun. Chișinău. Primarul habar nu are și nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chișinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluție bună”, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

Potrovit consilierilor municipali din opoziție, dacă vrea să avanseze la acest subiect, Primăria Chișinău trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel, încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului.

„O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Aceasta este doar una dintre treptele pe care ar trebui să le urce administrația publică locală din Chișinău, pentru ca în viitor să putem acționa mai amplu și să trecem la alte acțiuni precum colectarea pe fracții, deșeurile organice să fie separate de cele reciclabile”, arată aceeași sursă.

Fracțiunea PAS din CMC amintește că a elaborat un proiect de decizie care a fost susținut de către majoritate consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. ÎM „Regia Autosalubritate” avea responsabilitatea să elaboreze schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea separată. Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, sortarea deșeurilor era deja funcțională și scăpam de mirosul urât din blocurile locative.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md