11:22:05 06.10.2024
Stiri

ZFR 2024 // Dumitru Grosei, regizor: „La cea de-a 10-a ediție a Zilelor Filmului Românesc vor veni spectatori din diferite generații, unii au fost și la prima ediție. Avem un public tot mai numeros”

Actualitate 05.09.2024 08:59 Vizualizări1127 Autor: Irina Nechit
ZFR 2024 // Dumitru Grosei, regizor: „La cea de-a 10-a ediție a Zilelor Filmului Românesc vor veni spectatori din diferite generații, unii au fost și la prima ediție. Avem un public tot mai numeros”






Interviu cu regizorul, scenaristul și directorul Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, Dumitru Grosei




Irina Nechit: Stimate domnule Dumitru Grosei, Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA organizează de zece ani cel mai important festival de film românesc de la Chișinău. Ce vă amintiți despre începuturile festivalului? Cum ați pornit? Ce v-a determinat să-l inițiați? Unde s-a desfășurat prima ediție? Ce anotimp era?

Dumitru Grosei: Prima ediție ZFR a avut loc în 2015, în perioada 21 - 25 octombrie, doar la Chișinău, la cinema Odeon. Îmi amintesc că era o toamnă foarte luminoasă, destul de caldă, cu foarte mult entuziasm din partea noastră, a organizatorilor.

Acest eveniment a fost conceput de către subsemnatul, împreună cu regizorul Marian Crișan, în bucătăria sa din București, prin ianuarie 2014, în timp ce lucram împreună la filmul „Cadoul”.

Faptul că pe atunci nu exista un eveniment coerent și de anvergură dedicat exclusiv filmului românesc ne-a determinat să-l organizăm. Deși avuseră loc proiecții sporadice ale unor filme românești, interesul nostru a fost ca filmul românesc, de cea mai bună calitate, să fie prezent dincoace de Prut, într-un regim de normalitate românească.

Un alt motiv a fost ca, prin acest eveniment, să se pună bazele unor co-producții și distribuții de film românesc aici, în R. Moldova. În mare măsură, cred că am reușit acest lucru, având în vedere că anul acesta deja am introdus o nouă secțiune în programul ZFR, secțiunea Coproducții.

În toamna aceasta va avea loc ediția aniversară, a 10-a (26 - 29 septembrie). Îi veți da un colorit festiv? Vă pregătiți o ținută vestimentară specială? Va fi covor roșu?

În primul rând, nu ne prea interesează festivismul și covoarele roșii, ne dorim mai mult o organizare bună, cu un program de calitate și invitați pe măsură.

În al doilea rând, pentru o atmosferă de mare fast e nevoie de foarte mulți bani, iar noi anul acesta am avut o reducere de buget de aproape 50% față de anul trecut.

Și, oricum, nu este formatul nostru. Ne interesează mai mult o atmosferă caldă și prietenoasă, în care publicul nostru, pentru că deja avem un public al nostru, să se simtă bine, spectatorii să comunice între ei și cu invitații ZFR. Aceasta este posibil și datorită Castel Mimi, care ne oferă gratuit, pe toată perioada desfășurării evenimentului, o degustare de vinuri în holul Cineplex Loteanu.

Sunt oameni care vin de la prima ediție, am crescut împreună și când ne revedem, ne bucurăm unii de alții, ca într-o familie.

Ce simțiți când vedeți cum publicul umple sala?

Sigur, ne bucurăm foarte mult, cum am spus și mai sus, avem spectatori fideli, care vin la ZFR chiar de la prima ediție.

Secțiunea Focus îl va avea ca protagonist pe Cristi Puiu. Ce vă leagă, personal, de acest regizor? Ați învățat din filmele lui? Calitățile filmelor sale pe care le apreciați cel mai mult?

Cristi Puiu este considerat de critici unul dintre cei mai importanți cineaști din ultimii 20 de ani și promotorul Noului Val sau Noului Cinema Românesc, apreciat, începând cu anii 2000, peste tot în lume.

Personal, apreciez creația lui Cristi Puiu pentru originalitate și pentru curajul de a aborda povestea cinematografică într-o anume stilistică, greu de digerat pentru mulți.

CITIȚI și Regizorul Cristi Puiu, invitatul special al ediţiei aniversare a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău: Cel mai nou film al lui Cristi Puiu, prezentat în premieră în R. Moldova

Cum ați făcut selecția filmelor din festival?

De obicei, selecția o face Ionuț Mareș, care ne propune o listă de filme pentru fiecare ediție, iar eu și cu Marian Crișan o analizăm și, dacă este cazul, intervenim pentru a modifica sau ajusta acea listă.

Noi colaborăm cu Ionuț Mareș de la cea de a doua ediție și avem o colaborare foarte bună. Cred că aceasta se vede și din conținutul programului, în fiecare an.

În ediția curentă a festivalului vor fi prezentate coproducții România-Moldova. Ce ne puteți spune despre aceste coproducții?

După cum am mai spus, această secțiune a apărut firesc, după 10 ani de eforturi depuse de către noi în această direcție. Este vorba despre filmele „MMXX” de Cristi Puiu, „Casa Neagră” de Dumitru Grosei și filmul „Warboy” de Marian Crișan.

La proiecții vor fi prezente și echipele de pe ambele maluri de Prut.

Despre ce este filmul dvs. „Casa neagră”? V-a inspirat un caz real? Cine sunt actorii din film și ce mesaj doriți să ne transmiteți prin acest film?

Filmul „Casa neagră”, într-adevăr, este inspirat dintr-un caz real, iar actorii protagoniști sunt Ana Tcacenco și Anatol Guzic.

Nu știu dacă am vrut să transmit vreun mesaj prin acest film. De obicei, se spune că mesajele se transmit prin poștă, mai nou, prin sms-uri sau e-mail.

Mai degrabă, am vrut ca spectatorul să-și pună niște întrebări.

Ce secțiuni ale ZFR vă par deosebit de atractive?

Programul ZFR este structurat pe cinci secțiuni: Filme noi, Focus, Retro filme pentru copii și filme studențești, iar anul acesta s-a mai adăugat, după cum ziceam, și secțiunea Coproducții.

Programul ZFR are oarecum și un caracter didactic, pentru că am insistat ca, din acest eveniment, studenții la film să tragă maximum de foloase. Mai ales secțiunea dedicată studenților o facem chiar în incinta AMTAP.

Pentru mine, toate secțiunile sunt atractive și interesante.

În ce orașe, în afară de capitală, vor mai fi prezentate filme, în cadrul ZFR?

Anul acesta, ne-am propus să mergem în 10 orașe, pentru că suntem la a 10-a ediție a ZFR. Avem și sloganul 10 ani – 10 orașe.

În afară de Chișinău, vor fi prezentate filme românești și în Hâncești, Nisporeni, Călărași, Orhei, Ungheni, Florești, Bălți, Căușeni și Cahul.

Toate proiecțiile sunt gratis? Ce evenimente vor însoți proiecțiile?

Ca de obicei, intrarea la toate proiecțiile este liberă. Și în afară de proiecții de filme, vom mai avea și două master-class-uri la AMTAP, unul pe critică de film, cu Andrei Rus, și unul pe sunet de film, cu Mihai Bogos, doi specialiști cu renume din București.

Dar vom avea și o lansare de carte de film, la librăria Cărturești din incinta muzeului. Îi rog pe spectatori să urmărească pe paginile noastre programul acestei ediții.

Cinematografia românească ne poate ajuta să înțelegem lucruri esențiale despre integrarea europeană?

Nu știu dacă cinematografia românească se ocupă de acest subiect. În schimb, cinematografia românească ne poate ajută să înțelegem mai bine ființa umană, dar și anumite fenomene sociale.

Mulțumesc pentru interviu, succes în continuare!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md