13:16:32 29.03.2024
Stiri

FOTO // Destinaţii de vacanţă: Gura Portiţei, staţiunea unde marea se îmbină cu Delta Dunării

Reportaj 12.08.2016 13:00 Vizualizări4453 Autor: Ziarul National


FOTO // Destinaţii de vacanţă: Gura Portiţei, staţiunea unde marea se îmbină cu Delta Dunării Sursa: hotnews.ro

La 50 de km de Tulcea se află Gura Portiţei, un sat pescăresc transformat în staţiune, dedicat celor care vor să cunoască o zonă virgină de coastă a ţării. Dacă vreţi să scăpaţi de aglomeraţia din staţiunile de pe litoralul românesc, vă este dor de cum era Vama Veche odată şi vreţi să fiţi în două locuri în acelaşi timp, Gura Portiţei poate fi răspunsul.


Plajele „sălbatice” precum Vadu şi Corbu au ajuns să fie printre destinaţiile preferate ale celor care iubesc marea şi liniştea. Cu toate că se ajunge mai greu şi este o destinaţie mai scumpă decât Vadu şi Corbu, Gura Portiţei pare să fie un mic colţ de rai.

Plaja Gura Portiţei se află la 50 km de Tulcea, într-un mic sat de pescari, parte a rezervaţiei Deltei Dunării, între Lacul Goloviţa şi Marea Neagră. Nisipul este foarte fin, apa curată şi nu lipsesc şezlongurile şi nici umbrelele din stuf.

Satul de vacanţă este format din căsuţe din lemn vopsite în alb şi albastru, vile şi terase cu acoperişuri din stuf.


Cum ajungi?

La Gura Portiţei se poate ajunge cel mai uşor cu vaporul sau şalupa. Pentru asta trebuie mai întâi să ajungeţi la Jurilovca, pe şoseaua Constanţa-Tulcea. Puteţi să vă lăsaţi maşina în Jurilovca. Parcarea costă în jur de 5 lei pe zi. Cu barca veţi parcurge 16 km în larg, iar traseul durează aproximativ o oră şi jumătate. Cu şalupa însă puteţi să ajungeţi mai repede. Vaporul pleacă înspre Gura Portiţei de trei ori pe zi, la orele 9.00, 14.00 şi 18.00 iar un bilet costă 30 de lei.

Puteţi închiria şalupa, o ambarcaţiune rapidă de opt persoane, care face acest traseu în 20 de minute, la preţul de 300 de lei.



Trebuie să mai ştiţi că fiecare turist este obligat să achite o taxă de 10 lei de persoană pe zi având în vedere că satul de vacanţă Gura Portiţei este amplasat în rezervaţia Biosfera Delta Dunării.

Unde dormi?

În anii '90 la Gura Portiţei se deschide complexul turistic Eden. O investiţie care depăşeşte un milion de dolari la acea vreme. Astfel, la marginea plajei există zeci de căsuţe din lemn. În extrasezon preţurile sunt cuprinse între 11 şi 72 de euro de persoană pe noapte, iar în plin sezon între 32 şi 100 de euro, asta în funcţie de tipul de căsuţă. Dacă planificaţi să ajungeţi la Gura Portiţei vă sfătuim să vă rezervaţi cazarea cu multe luni înainte. Nu există campinguri special amenajate.

Impresii despre Gura Portiţei

Lavinia spune că Gura Portiţei este o destinaţie care combină sălbăticia cu beneficiile modernităţii.

„Plajă este foarte frumoasă şi sălbatică, am putut face plajă nud. Găseşti sentimentul acela de libertate şi sălbăticie la mare căutare în zilele noastre şi pe la Corbu sau Vadu”, povesteşte Lavinia Bughiu.

De cealaltă parte, recunoaşte că nu-şi aminteşte nimic despre cum a fost mâncarea.

„Habar n-am ce am mâncat acolo ori dacă mi-a plăcut şi-mi amintesc de ce. Era un singur restaurant, slab aprovizionat şi unde seara te mâncau ţânţarii. Nu erau nici magazine, în camere apa nu era potabilă, aşa că recomand să vă luaţi cu voi un bax cu apă”, completează Lavinia.

Amalia însă îşi aminteşte că „restaurantul complexului are meniuri delicioase de peşte proaspăt pescuit, seara se organizează focuri de tabără cu muzică şi dans în jurul focului”.

În plus, e locul perfect când nu ştii ce să alegi între mare şi deltă.

„Marea e la doi paşi, curată şi prietenoasă, Delta la doar o plimbare cu barca. De-a lungul malului sunt plaje pustii şi pline de scoici: şlapii sunt un must când ajungi acolo. Per ansamblu e un colţişor de pământ românesc în care m-aş întoarce întotdeauna cu drag”, povesteşte Amalia.

„Peste tot nisip şi verdeaţă, adio betoane! O evadare în natură. Neapărat admiraţi cerul noaptea, veţi avea impresia că atingeţi stelele cu mâna. Nu există market sau magazin, aşa că e bine să aveţi suficienţi bani, pentru că preţurile nu sunt mici. Cazarea se poate plăti cu cardul”, scrie Domniţă Tudor pe pagină de Facebook a staţiunii.

„Nu recomand. Am fost aici acum trei ani şi totul a fost cât de cât ok. În speranţa unui concediu relaxant, m-am întors acum o săptămână pentru un sejur de duminică până joi, dar am plecat miercuri dimineaţă. Ne-am cazat la o căsuţă de pe plajă. Noaptea am murit de cald - chiar şi cu geamul deschis, cu greu intră ceva din briza de afară. Cu toate astea, nu s-a obosit nimeni să schimbe lenjeriile după 3 nopţi. Dacă acum trei ani se curăţa nisipul seara, cât am stat acolo nu s-a mai întâmplat. Nisipul era plin de chiştoace, scoici şi altele”, scrie Cosmin Sbârcea pe o reţea de socializare.

„E superb locul, plaja, marea, totul. Băile cabanuţelor sunt ok, dar personalul e de groază. Preţurile sunt măricele pentru calitatea oferită. Mâncarea foarte prost gătită faţă de anul trecut. Ideea e că eu una nu mai merg până nu aud că s-a schimbat ceva. Personalul, conducerea, recepţia. Plus sunt preţuri mai mici pe site decât în meniu”, este mesajul postat de Andreea Laura U pe pagina staţiunii.







Sursa: hotnews.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md