07:30:53 08.07.2020
 
Stiri

Fostul procuror Diacov spune, de Ziua profesională a Procurorilor, când și cine a ÎNGENUNGHEAT acuzatorii de stat: „Azi aveți puterea de a vă ridica din genunchi?”

Politică 29.01.2020 11:38 Vizualizări2187 Autor: Ziarul National
Fostul procuror Diacov spune, de Ziua profesională a Procurorilor, când și cine a ÎNGENUNGHEAT acuzatorii de stat: „Azi aveți puterea de a vă ridica din genunchi?”


În loc de felicitare, de ZIUA PROFESIONALĂ A LUCRĂTORULUI PROCURATURII, decretată pe 29 ianuarie

Stimați foști colegi!

Primele semnale serioase despre amestecul politicului în activitatea procuraturii, primele acțiuni de a aduce procuratura în serviciul puterii au fost întreprinse în 1999 de către Iurie Roșca, pe atunci președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, în cârdășie cu președintele P. Lucinschi și cu susținerea tacită a liderului opoziției de atunci V. Voronin, care au izbutit să-l demită din funcție, numai după un an de activitate, pe cel mai profesionist Procuror General (părerea mea personală) din istoria țării după Ivan Ceban, domnul Valeriu Catană.

Fiind conștient de faptul că factorul politic nu se va limita numai la acest atac, eu, susținut de colectivul Procuraturii municipiului Chișinău, am organizat în Casa de cultură a CFR prima ședință informală a lucrătorilor procuraturilor din R. Moldova, cu scopul constituirii ASOCIAȚIEI PROCURORILOR din R. Moldova.
Pe atunci, procuratura era condusă pe verticală (autoritar) de către procurorul general, Codul deontologic nu le permitea procurorilor de rând să facă declarații publice... Scopul creării ASOCIAȚIEI a fost instituirea unui mecanism prin intermediul căruia procurorii ar fi putut să-și apere cinstea, onoarea și demnitatea de procuror, să apere interesele procuraturii, ale societății și ale statului de drept, pe care noi ni-l doream, de posibilele abuzuri din partea politicului, a reprezentanților corupți din eșalonul de vârf al puterii și de reprezentanții mafiei criminale, care lua naștere în R. Moldova.

Spre regret, nu a fost să fie!

...Venind la putere în 2001, comuniștii au eliberat întreaga componență a conducerii Procuraturii R. Moldova, numindu-l în funcția de procuror general pe V. Rusu, un amator de alcool... Asociația (procurorii) a tăcut... Peste un timp, la indicația directă a lui V. Voronin, procurorul general V. Rusu, printr-un singur ordin (nici la fermă așa nu se proceda) a demis 62 de procurori, pe toți cei care la acel moment depășise vârsta de 50 de ani. În acest mod, V. Rusu a înlăturat procurorii profesioniști, cu verticalitate, a lichidat sucul din care se alimenta tânăra generație. Asociața (procurorii) a tăcut.

De la SIS a fost adus și numit în funcția de procuror general d. V. Balaban, șeful aparatului (cancelariei) de la SIS, care peste trei ani, într-o discuție privată, mi-a recunoscut: - Bădiță Ion, analizând activitatea mea din acești ani, am tras concluzia că eu abia acum am înțeles unde am nimerit și ce trebue să fac, pe mine azi trebuiau să mă numească... Azi, d. Balaban încearcă să-și dovedească nevinovăția în instanța de judecată pe un dosar, pentru că atunci ASOCIAȚIA (procurorii) a tăcut.

V. Gurbulea, care i-a pus pe tavă lui Plahotniuc pe N. Chitoroagă și V. Mejinschi, a fost primit cu oarecare sperantă, era de-al nostru… A fost o iluzie. Anume el a pus procuratura în slujba președintelui V. Voronin, iar pe ascuns - în serviciul necunoscutului pe atunci opiniei publice V. Plahotniuc. ASOCIAȚIA a tăcut.

Apoi, în funcția de procuror general a fost numit V. Zubco, vânătorul. Se vorbea că a fost un târg cu două milioane de dolari (personal eu în această poveste nu cred)... Asociația (procurorii) a tăcut. Apoi au început jocurile de-a democrația în procuratură, politicienii își demonstrau deschis dorința de a avea procurori de buzunar (pârghii de influență, vorba lui Ghimpu). Onegistul C. Gurin a fost pus în fruntea unei comisii de selecție a candidaturii la funcția de procuror general pentru a o ocupa el însuși. Când C. Gurin a declarat în plenul Parlamentului că el știa că de la BEM se fura cu sacul, iar mai târziu, fiind „îndrumat” de I. Șor, cu susținerea coordonatorului V. Plahotniuc, a venit în Parlament cu un șir de informații false, cerând arestarea lui V. Filat, cam pe atunci, exprimându-mi dezacordul cu „politica” procurorului general C. Gurin, în semn de protest, restituind toate distincțiile primite în cei 35 de ani pentru serviciu impecabil, eu mi-am dat demisia... ASOCIAȚIA (procurorii) a tăcut.

Apoi a venit Harunjen, care a contopit ASOCIAȚIA cu sindicatele, oficializând activitatea obștească a procurorilor la grijile cotidiene pentru propriul confort, implicându-i (conștient sau inconștient) în activități de corupție. Fiind întrebat de un jurnalist despre fenomenul corupției din procuratură, eu recunoșteam trei ani în urmă că, spre regret, procurorii de azi singuri creează anumite situații (în special oamenilor de afaceri) pe care tot ei „le rezolvă” pe bani mari (sute de mii de euro).
ASOCIAȚIA de data aceasta n-a mai tăcut, m-a atacat în judecată, insistând să-mi cer iertare (fără a indica în fața cui concret) pentru denigrarea ONOAREI, CINSTEI și DEMNITĂȚII de procuror, uitând de faptul că în judecată nu poți apăra ceea ce nu ai.

Și, totuși, este Dumnezeu! Pe 29.11.2019, în funcția de procuror general al R. Moldova, în mod legal (nu fără unele animozități) a fost numit Alexandru Stoianoglo, care din start a declarat război corupției, toleranță zero corupților din organele procuraturii, depolitizarea definitivă a instituției și a subalternilor săi. Oamenii normali, care ultimii 10 ani o visau pe Laura Codruța Kovesi, implorau DNA să treacă Prutul, cereau cu împrumut procurori de la nemți, francezi sau britanici... în sfârșit au răsuflat ușurați. Ne-a făcut Domnul dreptate. Chiar și unioniștii l-au acceptat, în pofida faptului că este de origine găgăuz și ne vorbește limba cam stâlcit...
Ca trăsnetul în zi cu soare au sunat criticile la adresa proaspătului procuror general și a anturajului său venite din partea opoziției și deputaților din fostul bloc ACUM, susținuți activ de unii jurnaliști, pretinși luptători cu corupția. Omul simplu a rămas bulversat, parcă lovit de acel trăsnet venit din senin. Și nu atât pentru critica lui A. Stoianoglo, cât pentru încercările de a-l scoate basma curată pe fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, V. Morari, arestat și învinuit de comiterea multiplelor crime penale.

Fix două luni de zile s-au scurs, în fiecare dimineață deschideam Internetul cu gândul că azi ASOCIAȚIA PROCURORILOR (sau unii procurori) vor ieși cu declarații, nu, nu cu acțiuni de protest, cu demisii „onorabile”, cu niște simple declarații de susținere a unui OM, care și-a asumat responsabilitatea de a-și cere scuze public în fața națiunii pentru crimele și porcăriile pe care le-au comis ei, procurorii (unii) din R. Moldova, pe care d. Stoianoglo măcar nici nu-i cunoaște la față.

Stimați foști colegi! Deși e timp de iarnă, afară e soare, deschideți ochii, spălați-vă pe față, în țară se face lumină, treziți-vă, încă nu totul este perdut! Criminalii trebuie să plece, acest fapt nu se discută și nu se negociază! Dar voi, majoritatea celor care toți acești ani ați muncit cu dinții încleștați, dar cu capul plecat, fără a încălca legea, azi aveți puterea de a vă ridica din genunchi?

În încheiere, eu îmi cer iertare dacă am adus unora dintre foștii colegi „insulte” nefondate. Din tot sufletul îmi doresc și vă doresc și vouă să recâștigăm încrederea poporului și dreptul moral de a ne mândri cu numele de PROCUROR! Să avem plăcerea firească de a ne felicita reciproc cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorului Procuraturii R. Moldova.

Sănătate vă doresc tuturor.

Text de Ion Diacov, fost procuror-șef al municipiului Chișinău

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md