Forum Economic Trilateral pentru afaceri și reconstrucție în Ucraina, organizat la Iași: „Securitatea și prosperitatea României, R. Moldova și Ucrainei sunt strâns legate și reclamă continuarea cooperării cât mai pragmatice la toate nivelurile”
„Securitatea și prosperitatea României, R. Moldova și Ucrainei sunt strâns legate și reclamă continuarea cooperării cât mai pragmatice la toate nivelurile”, a declarat astăzi Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul Forumului Economic Trilateral pentru afaceri și reconstrucție în Ucraina, organizat la Iași de către Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova.
Potrivit diplomatului român, consecințele devastatoare generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei au fost și continuă să fie profund resimțite și de Republica Moldova, urmare atacurilor hibride și tentativelor de destabilizare desfășurate de Rusia și agenții săi de influență în R. Moldova.
„Economia R, Moldova a avut de suferit de la începerea acestui război. Guvernul R. Moldova a reușit să gestioneze situații extreme de complicate în acești ani și a mobilizat, cu convingere și pricepere, economia, societatea și instituțiile în direcția reformelor necesare avansării parcursului european. Guvernul a avut un sprijin de neclintit în voința reformatoare și transformatoare a președintelui R. Moldova. La 20 octombrie, R. Moldova a câștigat. Prin votul cetățenilor săi, a câștigat un viitor în pace și prosperitate”, a punctat, în cadrul discursului său Ambasadorul Țurcanu.
Potrivit șefului misiunii diplomatice românești de la Chișinău, dezvoltarea economică și atragerea investitorilor străini vin mai firesc odată cu parcursul european al R. Moldova.
„Susținerea de către România a agendei de reforme a Chișinăului are în vedere, în principal, susținerea instituțiilor și a economiei R. Moldova, a eficienței și rezilienței acestora, printr-o cooperare dinamică în sectoarele esențiale ale statului, creșterea competitivității economiei R. Moldova, susținerea eforturilor Guvernului pentru pregătirea aderării la UE. Pe o astfel de piață, stabilă și predictibilă, investițiile străine pot fi mai ușor atrase, în pofida războiului de la frontiere și a tentativelor ruse de destabilizare”, a încheiat Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu.
Forumul de la Iași a reunit lideri din mediul de afaceri, investitori, oficiali guvernamentali și membri ai societății civile din România, Republica Moldova și Ucraina, oferind o platformă ideală pentru dialog și colaborare strategică.
Programul Forumului a inclus prezentări detaliate și analize cu privire la climatul economic din Ucraina, axate pe tendințe actuale și prognoze pe termen lung, discuții interactive pe teme precum Energie și Tehnologii Inovative; Logistică și Infrastructură; Construcții și Refacere Urbană.
De asemenea, platforma a oferit oportunitatea unor întâlniri directe pentru explorarea oportunităților de colaborare și dezvoltarea de proiecte comune și pentru aflarea de oportunități de reconstrucție post-conflict pentru a putea dezvolta parteneriate strategice.
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”