21:46:57 27.05.2024
Stiri

Fermierii SUSPENDĂ protestul din PMAN până pe 1 august. Guvernul a identificat 200 de milioane din cele 700 solicitate de agricultori

Actualitate 27.06.2023 18:53 Vizualizări1204 Autor: Ziarul National
Fermierii SUSPENDĂ protestul din PMAN până pe 1 august. Guvernul a identificat 200 de milioane din cele 700 solicitate de agricultori


Agricultorii din R. Moldova suspendă protestele din Piața Marii Adunări Naționale până pe 1 august, după ce Guvernul a identificat o sumă de 200 de milioane de lei din cele 700 solicitate. Anunțul a fost făcut în această seară, după întrevederea de la Guvern cu vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Vicepremierul le-a promis fermierilor că autoritățile vor oferi mai multe facilități, inclusiv instituirea unui moratoriu în privința dobânzilor pe care le percep instituțiile bancare creditoare.

Potrivit lui Bolea, cele 200 de milioane de lei vor fi repartizate în baza unui regulament.

„Și cele 4 000 de tone de motorină vor fi oferite în baza unui regulament, care va avea la bază actele de secetă din 2022. Cred că acolo trebuie să fie micșorate suprafețele care erau mult prea mari. O să discutăm cu premierul despre moratoriu. Vom face o ședință cu exportatorii cu care lucrați voi ca să vedem care sunt problemele lor”, a declarat Bolea în seara zilei de marți, după întrevederea cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.

După întrevederea agricultorilor protestatari cu vicepremierul Vladimir Bolea la Guvern, tractoarele au început să părăsească PMAN.

Deși spun că nu sunt mulțumiți de soluțiile găsite de Guvern la revendicările pe care le-au înaintat, agricultorii renunță pe moment la proteste, punând noi condiții autorităților.

„Stimați agricultori, protestul nostru este suspendat. Noi nu suntem mulțumiți de rezultat. Categoric. Pentru starea actuală în care sunteți, 200 de milioane de lei și 4 000 de tone de motorină (anunțate de Guvern - n.r.) este foarte puțin. Dar jos pălăria pentru cei care, prin sacrificiu de două săptămâni, au obținut acest rezultat. Voi nu puteți lucra ca Guvernul și să întindeți recoltarea.

Agricultorii au plecat acasă. Dar noi am înaintat ultimatum autorităților. Până la 1 august să fie găsiți bani pentru 3 000 de lei per hectar de prima grupă. Să fie adusă și distribuită motorina din România. Și să fie aplicat prin decizia CSE moratoriu până pe 31 decembrie 2023 pentru plata dobânzilor și penalităților la creditori. Dacă nu, noi ne întoarcem imediat după recoltarea primei grupe", amenință Asociația „Forța Fermierilor".

Aceeași sursă precizează că va participa la elaborarea unui regulament de distribuire a compensațiilor, astfel încât „cele câte 1 000 de lei să nimerească la fermieri micro, mici și mijlocii".

„Vom urmări atent situația privind importul din Ucraina și la primul semnal de creștere a fluxului vom cere dur interzicerea importului. Vom încerca să facem ordine în Portul Giurgiulești", mai arată asociația condusă de Alexandr Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md