10:03:49 20.04.2024
Stiri

Fără nicio funcție de conducere în R. Moldova, Dodon se laudă că se întâlnește periodic cu Dmitri Kozak și discută despre intensificarea parteneriatului STRATEGIC cu Rusia. Socialistul se OFERĂ în calitate de NEGOCIATOR-ȘEF în relațiile cu Moscova

Actualitate 13.08.2021 12:57 Vizualizări6983 Autor: Ziarul National
Fără nicio funcție de conducere în R. Moldova, Dodon se laudă că se întâlnește periodic cu Dmitri Kozak și discută despre intensificarea parteneriatului STRATEGIC cu Rusia. Socialistul se OFERĂ în calitate de NEGOCIATOR-ȘEF în relațiile cu Moscova Captură


Liderul socialiștilor Igor Dodon susține că se întâlnește periodic cu șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, iar în cadrul acestor întrevederi discută despre relațiile bilaterale dintre cele două state. Mai mult, Dodon se oferă în calitate de „negociator-șef” în relațiile cu Federația Rusă, inclusiv pentru obținerea accesului mărfurilor moldovenești pe piața rusă, dar și a unui preț avantajos la gazele naturale.

„Am avut o întrevedere foarte bună cu Dmitri Kozak și vreau să menționez câteva lucruri. Rusia e partenerul strategic al R. Moldova, dar nu am văzut să figureze acest lucru în programul de guvernare al noului Guvern. Sunt mai multe subiecte importante pe ordinea de zi a relațiilor bilaterale, însă trei sunt de urgență. E vorba de protecția socială a cetățenilor R. Moldova care se află în Federația Rusă. E cel mai simplu subiect, pentru că noi am pregătit deja acordul. Guvernul Chicu l-a pregătit în 2020 și urmează doar să fie semnat de noul Guvern și ratificat de Parlament. Vreau să le recomand celor de la Guvern să se miște rapid, deoarece noi am pregătit deja totul”, a spus astăzi Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

Al doilea subiect important în relațiile cu Rusia ține de exportul produselor moldovenești pe piața rusească: „Până în luna martie 2021 a fost în vigoare înțelegerea dintre președinții Federației Ruse și R. Moldova din anul 2018. Această înțelegere presupunea exportul fără taxe pe piața rusească a cinci poziții tarifare. Producătorii noștri au reușit să exporte fără taxe și au economist un miliard de lei. Fără aceste facilități, unele produse ar fi mai puțin competitive pe piața rusă și am putea avea zero exporturi pe piața rusească”.

Al treilea subiect, potrivit lui Dodon, ține de domeniul energetic. „Pe 1 octombrie, expiră contractul de livrare a gazelor, negociat și semnat de guvernarea precedentă. A fost un contract favorabil pentru R. Moldova. Asta ne-a permis să micșorăm tarifele la gaze pentru consumatorii casnici. Asta ne-a permis să procurăm gazele cu 125 de dolari pentru mia de metri cubi. A mai rămas o lună jumătate. Recomand guvernării să se miște repede, pentru că prețurile cresc și depinde de capacitatea lor ca să obțină un preț mai bun. Noi suntem gata să acordăm tot suportul guvernării. Nu ține de competența mea să discut acest subiect cu domnul Kozak, dar pot să merg în în Federația Rusă, pot să discut cu conducerea „Gazprom”, dacă va fi necesar. Dacă actualii membri ai Guvernului R. Moldova consideră că au nevoie de ajutorul nostru, cum am reușit noi să negociem… Se poate face neoficial, pentru că scopul tuturor e să obținem un preț mai bun pentru consumatorii din R. Moldova”, a adăugat Dodon.

Sursa citată a maispus că în ultima lună s-a mai întâlnit cu Dmitri Kozak și urmează și alte întrevederi cu apropiatul lui Vladimir Putin.

„Noi cu domnul Kozak am discutat subiectele respective și perspectivele pe fiecare dintre ele. Nu este prima întrevedere a mea cu Kozak în ultimele 30 de zile. Eu am mai avut întrevederi cu domnul Kozak și posibil voi mai avea în timpul apropiat. Pe noi ne interesează ca parteneriatul strategic cu Rusia să continue. Am văzut parteneriate strategice cu România, Ucraina, SUA, UE, ceea ce e bine. Dar nu am văzut cu Rusia, cu Turcia, Ungaria, China”, a punctat socialistul.

La fel ca și Dmitri Kozak, fostul președinte al R. Moldova consideră că Rusia nu are nicio treabă cu conflictul transnistrean.

„Problema transnistreană e o problema noastră internă. Eu demult spun că asta e problema noastră internă. Noi trebuie să elaborăm un concept de unificare a țării, să-l discutăm pe intern, să găsim un consens național, ulterior să-l discutăm cu partenerii de negocieri din Transnistria… Pozițiile vor fi total diferite, dar trebuie să le apropiem, să găsim un consens intern. Abia după asta urmează să discutăm subiectul la nivel internațional. E o abordare corectă”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md