18:02:36 05.05.2025
Stiri

Mircea Snegur: „Kravciuk îmi propunea să soluționăm problema transnistreană după modelul Crimeii”

Politică 06.11.2014 11:24 Vizualizări5776
Mircea Snegur: „Kravciuk îmi propunea să soluționăm problema transnistreană după modelul Crimeii”

Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a fost avertizat direct, în anul 1990, la Moscova că „va avea probleme”, dacă Moldova nu semnează noul tratat unional. Cel care l-a amenințat a fost chiar Mihail Gorbaciov.

Și… Moldova a avut probleme. În 1992, izbucnea războiul de la Nistru, iar lucrurile se precipitau și în Găgăuzia.

Ziarul NAȚIONAL l-a întrebat pe primul președinte ce poziție avea atunci Ucraina, țara vecină, vizavi de conflictul transnistrean.

„Ucraina avea atunci o poziție prorusă în problema transnistreană. Președintele ucrainean Leonid Kravciuk îmi spunea că noi trebuie să soluționăm problema cum au soluționat ei cu Crimeea. Iată, noi i-am dat statut de republică și am terminat cu toate problemele și neînțelegerile, îmi zicea. Și eu îl întrebam: dar cum s-ar numi - Republica Crimeea din Republica Ucraina? Îmi zice: Nu, nu, nu, la noi e pur și simplu Ucraina. Noi nu eram Moldova, ci Republica Moldova”, a declarat Mircea Snegur într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL.

Primul președinte ne-a povestit și un alt episod din acea perioadă.

„În vara anului 1992, în iunie, pare-mi-se pe 25, dar nu contează, la Istanbul, la inițiativa Turciei, a avut loc constituirea Organizației de Cooperare Economică în bazinul Mării Negre. Atunci veneam imediat după evenimentele de la Bender și după declarațiile lui Boris Elțin de la scara avionului că „noi lui Snegur încă o să-i arătăm”. Împreună cu domnul ministru Nicolae Țâu am planificat ca la Istanbul să avem o întâlnire în patru: Snegur, Iliescu, Elțin și Kravciuk. Doamne ferește, era cât pe ce să nu aibă loc această întâlnire, fiindcă Kravciuk era categoric împotrivă să participe și Iliescu. Da ce ne trebuie nouă?, mă întreba. Cu mare greu am reușit să-l conving că România e vecină cu R. Moldova și cu Ucraina, iar Rusia era implicată în conflict. Asta era poziția, de facto, a Ucrainei în problema transnistreană”, ne-a spus Mircea Snegur.

Potrivit primului președinte, „lucrurile se cunosc prin comparație” și zice că nu regretă că a plecat în luna iulie 1992 la Moscova pentru a pune capăt războiului, evitând pierderile de vieți omenești, bombardamente, distrugeri de instituții, așa cum vedem astăzi în Ucraina.

Mai multe la acest subiect citiți în ediția print de mâine a Ziarului NAȚIONAL, în interviul exclusiv pe care ni l-a acordat primul președinte al R. Moldova.

Autor: Raisa Lozinschi
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte