09:02:25 18.02.2020
 
Stiri

DUREROS // Ministrul Sănătății povestește cum o fetiță de opt ani a fost lăsată să moară la Spitalul raional din Rezina, deși putea fi SALVATĂ

Social 06.09.2019 11:41 Vizualizări1272 Autor: Ziarul National
DUREROS // Ministrul Sănătății povestește cum o fetiță de opt ani a fost lăsată să moară la Spitalul raional din Rezina, deși putea fi SALVATĂ


Sabina, o fetiță de opt ani din raionul Rezina, internată la spital pe 11 februarie curent cu o infecția virală banală, s-a stins a doua zi, pentru că medicii nu i-ar fi acordat ajutorul necesar.

Acuzațiile sunt lansate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, inclusiv la adresa fostei conduceri a ministerului care ar fi mușamalizat ancheta, întrucât se apropiau alegerile parlamentare.

Potrivit Alei Nemerenco, fetița trăia și astăzi, dacă era transferată într-o altă instituție medicală.

„Decesul a fost evitabil. Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un doctor, nici măcar un suflet mare, care ar fi spus: Eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău. În schimb, Sabina a petrecut în secția de internare 4,5 (!) ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore petrecute in secție a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală. Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență și toate astea, dar și altele, vorbesc de un management sub orice critică al spitalului”, susține Ala Nemerenco.

Vedeți mai jos întregul mesaj al Alei Nemerenco, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu privire la cazul Sabinei:

Astăzi voi atinge un subiect tabu. Despre care se vorbește puțin sau deloc. Acest subiect aproape toți îl evită. Miniștrii în special. Eu voi alege o altă cale. Care nu e ușoară, dar e corectă.

...E septembrie. Început de școală cu sunete de clopoțel. Nu și pentru Sabina. O fetiță de 8 ani care a avut nefericirea să facă o infecție virală banală și să interacționeze cu Spitalul raional din Rezina. Aceasta s-a întâmplat la 11 februarie 2019, ca la 12 februarie dimineața Sabina să nu mai existe. Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost o mușamalizare fără jenă a cazului. Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece.

A doua anchetă inițiată de mine în urma audienței cu mămica și bunica fetiței a descoperit o cu totul altă realitate. Dură de tot. În realizarea anchetei au participat cei mai de forță specialiști și profesori din domeniu și am intrat și eu în toate detaliile clinice. Rezultat: o notă informativă pe 23 de pagini comparativ cu cele câteva pagini scunde ale primei anchete realizate sub fosta conducere a ministerului. Nu pot să-mi imaginez cum au citit aceste 23 pagini părinții și bunica...

Concluzia principală: decesul a fost evitabil. Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un doctor, nici măcar un suflet mare, care ar fi spus: Eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău. În schimb, Sabina a petrecut în secția de internare 4,5 (!) ore fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte 2 ore petrecute in secție a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo 2 ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală. Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență și toate astea, dar și altele, vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 de ore.

Nu dețin puterea de decizie pentru a demite pe cineva în cazul când fondator este autoritatea locală. Am avut discuție lungă cu reprezentantul Consiliului raional, dar și cu directorul spitalului. Le-am trimis și o scrisoare cu întreaga notă și am cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog, deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului. Cazul este investigat de procuratură. Din câte înțeleg, fondatorul e cu totul de altă părere și își susține directorul. Care, de asemenea, nici gând să plece.

Sunt absolut sigură – în spitalul din Rezina există și personal medical profesionist, care își îndeplinește sarcinile cu vocație și dăruire. Anume pentru a nu-i pune pe toți de-a valma, vreau să începem să alegem grâul de neghină. Să fim onești și corecți. Și să ne îndreptăm, să ne ridicăm. Va fi un proces dureros și greu, dar foarte necesar. Și se va întâmpla, fiindcă Sabina, dar și alții încă mai plătesc în sistemul nostru de sănătate cu prețul vieții lor incomptența și nepăsarea.

... Mult timp, când îmi luam nepoțica în brațe, în ochi îmi sărea Sabina și mă făcea să simt cât de mare e pustietatea din sufletele celor dragi ei. Îi sunt datoare să fac acest caz public. Dacă nu pot eu, societatea este cea care trebuie să ceară ca cei care trebuie să plece, să plece.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md