UTIL // Vrei să cumperi produse lactate! IATĂ de trebuie să ȘTII
4720
Atunci când doriți să cumpărați lapte sau produse lactate, există pericolul ca acestea să nu fie într-o stare bună, iar comercianții să vă „ademenească" cu mirosuri, coloranți care să de-a senzația de proaspăt. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu un șir de recomandări despre cum ați putea deosebi produsele lactate proaspete de cele alterate, mai ales acum, în perioada caldă a anului.
Laptele
Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime. Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat.
Gustul laptelui normal, proaspăt, este dulceag, iar în cazul pasteurizării sau fierberii, capătă un gust specific de „fiert". Laptele mai poate avea gust sărat, amărui etc., care se datorează prezenţei unor bacterii, care au infectat laptele.
Mirosul laptelui este specific, plăcut, puţin pronunţat. Când laptele are un început de alterare, mirosul devine slab acrişor sau chiar neplăcut, când alterarea este avansată.
Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis.
Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min. după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice etc.
Termenul de valabilitate este cel stabilit de producător și trebuie înscris pe ambalajul individual. Verificați data fabricației marcată pe capac, pungă, cutie și dacă produsul se încadrează în termenul de valabilitate.
Produse lactate acide
Produse lactate acide (iaurt, lapte acru, chefir etc.) sunt cele care se obţin în urma dezvoltării unor microorganisme specifice. Aceste produse au o importanţă deosebită în alimentaţia oamenilor datorită valorii nutritive specifice a lor.
Aceste produse trebuie să fie compact sau fin dispersate, consistenţa cremoasă sau fluidă, fără eliminare de zer sau bule de gaze, dulce-acrişor în funcție de tipul produsului.
Principalele neconformităţi care se pot întâlni la aceste produse ţin de gust şi de miros (gust acru pronunţat, gust de mucegai sau de drojdie, gust şi miros rânced sau oţetit), de aspect şi de consistenţă (consistenţă moale, filată).
Smântână
Aspectul şi consistenţa smântânii trebuie să fie omogenă, slab vâscoasă, fără aglomerări de grăsime sau substanţe proteice, culoarea - albă sau cu nuanţe gălbui, neadmiţându-se alte culori. Gustul şi mirosul plăcut, dulciu sau slab acrişor, aromat.
Neconformităţile smântânii se manifestă prin: gust amar, acru, de furaje, metalic, de brânză, de săpun, uleios, de seu, de drojdie etc.
Uneori, procurând smântână neambalată de producător, se întâlnesc cazuri când ea este falsificată cu făină, amidon sau iaurt prin omogenizare. Smântâna falsificată are aspect mat, semne de coagulare, gust acru - specific iaurtului, sau gust făinos, de amidon.
Unt
Untul trebuie să fie de culoare alb-gălbui până la galben- pal, uniform în toată masa, cu luciu specific sau mat, fără impurităţi sau corpuri străine pe suprafață. În secțiune nu trebuie să prezinte picături vizibile de apă sau goluri de aer.
Mirosul este plăcut, aromat, caracteristic untului proaspăt, fără miros și gust străin (medicamente, mucegai, rânced, acru,).
Brânză
Brânza proaspătă de vaci este o pastă omogenă, fină, cremoasă, curată, fără scurgeri de zer, fără mucegaiuri şi impurităţi. Culoare brânzei trebuie să fie albă până la alb - gălbui și cu miros şi gust caracteristic (de fermentație lactică), fără miros și gust stăin.
Brânzeturi tari
Brânzeturile tari (caşcaval, brânza de Olanda) iniţial se verifică organoleptic: exteriorul bucăţilor să aibă o formă regulată, fără deformaţii, să fie curat, de culoare gălbuie, coaja netedă, fără fisuri, pete sau urme de mucegai. În cazul brânzeturilor cu coaja parafinată se verifică uniformitatea stratului de parafină. În secţiune miezul trebuie să fie omogen, cu consistenţa pastei corespunzătoare tipului de brânză (tare, puţin elastică, cauciucoasă, sfărâmicioasă sau nisipoasă etc.).
Gustul şi mirosul trebuie să fie caracteristice tipului respectiv de brânză.
Specialiștii de la protecția consumatorului recomandă cetățenilor ca în această perioadă să procure produse alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului respectiv.
În cazul în care ați depistat unele nereguli, să nu ezitați să sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorului.
25.12.2017
17:23
5321
A consumat trei linguri de lapte cu usturoi pe zi. Rezultatul i-a UIMIT pană și pe medici!
01.06.2017
08:33
3766
Fă acest lucru în fiecare dimineaţă şi vei arăta ca la 18 ani
05.07.2016
12:45
1853
UTIL // Cum poţi grăbi VINDECAREA arsurilor solare!
31.08.2015
19:30
5062
Afacerea cu care un crescător de animale a dat lovitura. Produsele lui sunt la mare căutare în toată Europa
10.01.2015
14:10
3493
Efectul uimitor al vitaminei D
03.08.2014
12:31
13959
Ţăranii îl vând de opt ani cu acelaşi preţ, în timp ce pe rafturi s-a scumpit de câteva ori. Despre ce produs este vorba
09.01.2014
12:48
3294
VIDEO // Cântărea 16 kg la 19 ani! Mama o hrănea doar cu lapte și apă cu zahăr!
14.11.2025
22:07
371
Rusia își intensifică producția de bombe planante, amenințând orașele ucrainene cu atacuri mai precise și mai frecvente
14.11.2025
20:39
437
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
14.11.2025
20:02
648
,,Sunt o rușine!" Selecționerul Italiei, Gennaro Gattuso, nu s-a abținut deloc, după scenele cum rar se văd de la Chișinău
14.11.2025
22:07
348
Rusia își intensifică producția de bombe planante, amenințând orașele ucrainene cu atacuri mai precise și mai frecvente
14.11.2025
20:39
422
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
14.11.2025
20:02
630
,,Sunt o rușine!" Selecționerul Italiei, Gennaro Gattuso, nu s-a abținut deloc, după scenele cum rar se văd de la Chișinău
14.11.2025
18:46
384
Ministrul Vladimir Bolea și Europa 2028: Colaborare pentru reforme economice și aderarea la UE
14.11.2025
18:19
452
Rusia lansează un proiect de rezoluție ONU rival pentru Fâșia Gaza, fără comitet de pace sau forță internațională
14.11.2025
17:54
440
Consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Olanda: Sprijin pentru modernizare și integrarea europeană
14.11.2025
17:02
755
Rușii de la „LukOil” NU mai controlează procesul de furnizare de kerosen pentru AIC - combustibilul va fi adus din România: Următoare etapă va fi cumpărarea infrastructurii aeroportuare din proprietatea companiei ruse
14.11.2025
16:47
591
Atac masiv la Kiev: Germania acuză disprețul față de umanitate al lui Putin și promite sprijin pentru Ucraina în fața iernii dificile
14.11.2025
16:07
437
Modernizarea energetică digitală a Moldovei, susținută de PNUD și Italia, promite un viitor verde și eficient până în 2030
14.11.2025
14:49
618
Noul director general al „Moldelectrica” a fost prezentat oficial de secretarul general al Ministerului Energiei
14.11.2025
14:32
534
Forumul „AgroCunoștințe” inaugurat la Chișinău, un pas semnificativ pentru inovația agricolă în Moldova
14.11.2025
13:17
549
Macron se întâlnește cu Zelenski la Paris pentru a consolida sprijinul Franței față de Ucraina și securitatea Kievului
14.11.2025
12:29
525
Managerii școlari din Moldova, instruiți pentru a asigura condiții mai bune de igienă și sanitație în școli
14.11.2025
12:25
570
Sancțiunile SUA împotriva companiilor petroliere rusești influențează direct CREȘTEREA prețurilor la carburanții comercializați în R. Moldova. Cât vor costa benzina și motorina în weekend
14.11.2025
11:39
510
Vizită la București pentru întărirea legăturilor economice dintre Republica Moldova și România
14.11.2025
10:55
559
Guvernul Republicii Moldova încurajează investițiile franceze în infrastructură și economie prin reforme strategice
567
Vicepremierul Valeriu Chiveri sprijină comunitatea din Varnița și discută soluții pentru dezvoltare locală și drepturi fundamentale în vizita sa oficială.
14.11.2025
09:59
1091
VIDEO // Deputații proruși din Parlament, mari apărători al „Ruskii Dom” din Chișinău, reduși la tăcere de Marcel Spatari cu un DISCURS despre adevăratele valori și cum este persecutată cultura rusă de regimul de la Kremlin
533
FAO și PNUD lansează o nouă etapă a programului de sprijin pentru fermierii din Republica Moldova: de la supraviețuire la competitivitate și reziliență climatică
14.11.2025
08:54
561
Nou atac asupra Kievului: pierderi de vieți și sute de clădiri avariate în urma raidurilor rusești
14.11.2025
08:43
527
Horoscopul zilei 14.11.2025
14.11.2025
08:09
589
Atac cu drone ucrainene în Novorossiisk: nave, locuințe și depozit de petrol avariate
14.11.2025
06:02
514
BERD sprijină Ucraina cu împrumuturi energetice de 22 de milioane de euro în plină criză de corupție
13.11.2025
22:43
781
Merz solicită lui Zelenski să oprească exodul tinerilor ucraineni către Germania: "Sunt necesari acasă pentru a-și apăra țara"
13.11.2025
20:48
711
Pavel Durov, fondatorul Telegram, își recapătă libertatea de a călători după ridicarea restricțiilor judiciare în Franța
13.11.2025
20:48
621
Temperaturi în creștere și cer senin în toată țara – 14.11.2025
Rusia își intensifică producția de bombe planante, amenințând orașele ucrainene cu atacuri mai precise și mai frecvente
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
,,Sunt o rușine!" Selecționerul Italiei, Gennaro Gattuso, nu s-a abținut deloc, după scenele cum rar se văd de la Chișinău
Ministrul Vladimir Bolea și Europa 2028: Colaborare pentru reforme economice și aderarea la UE
1 MDL
1 EUR
19.64
1 USD
16.92
1 RON
3.86
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40

Inapoi














