22:59:24 24.06.2024
Stiri

„Pre-vetting”: Doi candidați non-judecători propuși de Parlament pentru funcția de membru al CSM, respinși de Comisia de evaluare externă

Actualitate 25.03.2023 13:15 Vizualizări2250 Autor: Ziarul National
„Pre-vetting”: Doi candidați non-judecători propuși de Parlament pentru funcția de membru al CSM, respinși de Comisia de evaluare externă


Doi candidați non-judecători propuși de Parlament la funcții de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu au promovat evaluarea integrității.

Comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și al organelor specializate ale acestor structuri, numită și „Comisia pre-vetting”, anunță că este vorba despre candidații Valentin Caisîn și Angela Popil.

Concluzia se conține în deciziile transmise candidaților și Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz.

CITIȚI și Președinta Comisiei juridice din Legislativ, despre boicotul judecătorilor: „CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”

Până în prezent, Comisia „pre-vetting” a emis decizii în privința a cinci candidați non-judecători la funcția de membru al CSM și urmează să se expună în cazul altor trei candidați.

În total, 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant au fost înaintați de Parlament la această funcție, însă doar opt au rămas în concurs.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea acestei comisii, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Anterior, aceeași comisie a acceptat candidaturile a cinci judecători din cei 28 care au participat la concurs pentru funcția de membri al CSM, iar Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat procesul de desemnare a membrilor CSM din rândul magistraților.

Autoritățile au anunțat că CSM va deveni funcțional după ce Parlamentul va numi în această structură șase membri din rândul societății civile, pentru a debloca activitate acestei structuri.

Noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md