05:53:49 18.07.2024
Stiri

Președinta Comisiei juridice din Legislativ, despre boicotul judecătorilor: „CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”

Actualitate 21.03.2023 09:37 Vizualizări979 Autor: Ziarul National
Președinta Comisiei juridice din Legislativ, despre boicotul judecătorilor: „CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va deveni funcțional după ce Parlamentul va numi în această structură șase membri din rândul societății civile, susține președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate.

„Doamna președintă (Maia Sandu - n.r.) a anunțat că, în cel mult 30 de zile, vom avea un CSM funcțional. Și acest lucru este adevărat. Conform legii, șase din cei 12 membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul societății civile. Din moment ce vom avea toate deciziile comisiei „pre-vetting” pe candidații care au depus dosarele la concurs, Parlamentul va putea numi până la cel mult șase membri în CSM. Iar legea actuala prevede că cvorumul necesar la CSM este de două treimi din membrii efectiv în exercițiul funcției. Astfel, CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”, a explicat Olesea Stamate esența deciziei luate luni de Consiliul Suprem de Securitate, prezidat de șefa statului.

CITIȚI și VIDEO // Situație EXCEPȚIONALĂ în justiție! Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „CSM va fi funcțional în maximum 30 de zile, indiferent ce vor decide judecătorii”

Deputata mai afirmă că mandatul judecătoarei Nina Cernat continuă până la alegerea succesorului de competență, adică până când Adunarea Generală a judecătorilor își va alege membrii CSM din rândul judecătorilor.

„Anticipez întrebările ce vor apărea referitoare la legitimitatea deciziilor unui CSM compus în majoritate din membri non-judecatori. Mingea va fi în fileul judecătorilor. Dacă vor să-și aleagă reprezentanții în CSM - o pot face și mâine. Iar până atunci va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii, precum anunțarea concursurilor pentru Curtea Supremă de Justiție etc.”, a punctat șefa Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități.

Amintim că participanții la Adunarea Generală a Judecătorilor, organizată pe 17 martie curent, nu au ales membri CSM din rândul magistraților, dar au decis să „întrerupă” ședința până pe 28 aprilie curent, perioadă în care ar urma să fie tranșate contestațiile judecătorilor respinși de comisia de evaluare externă. Aceștia au acuzat actuala guvernare că ar încerca să-și supună sistemul justiției.

Președinta Maia Sandu a declarat luni, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că argumentele judecătorilor sunt „neserioase”, întrucât legislația nu prevede posibilitatea de a „întrerupe” ședințele Adunării Generale a Judecătorilor, iar contestațiile invocate urmau a fi examinate timp de zece zile de la pronunțarea deciziilor, termene expirate la mijlocul lunii februarie.

„Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. De fapt, judecătorii sau mai bine zis unii dintre ei refuză să participe tocmai la actul justiției. Acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției. Respectul pentru puterea judecătorească se bazează pe respectul puterii judecătorești pentru lege. Una fără alta nu pot exista”, le-a transmis șefa statului magistraților din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md