Dodon îl APĂRĂ cu înverșunare pe condamnatul Șor și „schema” privind coruperea alegătorilor la prezidențiale și referendum: „Voi vorbiți de setka lui Șor, dar eu nu am văzut această setkă”
Socialistul Igor Dodon este convins că organele de drept ar minți când prezintă probe privind rețeaua de corupere a alegătorilor constituită de condamnatul Ilan Șor. Fostul președinte spune că dânsul nu a văzut „setka” (rețeaua - n.r.) lui Șor și că această nici nu ar exista.
Potrivit lui Dodon, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) nu ar fi cumpărat voturi, la fel cum nu ar fi făcut nici Șor, cu ajutorul Kremlinului.
„Hoțul strigă prindeți hoțul. Cum poate opoziția să falsifice alegerile? Voi aveți toate instrumentele pentru falsificare și le-ați utilizat. Voi vorbiți de setka lui Șor. Eu nu am văzut această setkă. Dar dacă voi sunteți siguri că există această setkă, atunci eu vă întreb un lucru foarte simplu: dar când a fost creată această setkă, dacă voi ziceți că există. Voi spuneți că 300 000, iar pe urmă 130 de mii (de voturi au fost cumpărate n.r.).
Ba le dați amenzi. Dar când, dacă este așa ceva, a fost creată (rețeaua n.r.)? Pe parcursul ultimilor trei ani, probabil. De când voi dețineți toată puterea în R. Moldova. Dacă este așa ceva, de ce ați permis să fie creată? Pentru că vouă vă este convenabil acest lucru. Pentru ca să spuneți uite dușmanul. Pentru că alte reușite nu aveți”, a declarat astăzi Dodon, în cadrul unui live pe Facebook.
Citește și: VIDEO // „Ați câștigat o mașină de la Ilan Mironovici Șor”: Peste 20 de percheziții și două persoane reținute pentru corupere electorală. Noua schemă pusă la cale de gruparea criminală pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale
Transferurile din Federația Rusă prin sistemul PSB pe numele activiștilor partidelor afiliate grupării criminale Șor s-au ridicat la cel puțin 39 de milioane de dolari în lunile septembrie și octombrie curent. Cele mai mari sume au fost transferate înaintea scrutinelor din 20 octombrie curent - între 14 și 17 octombrie, a anunțat pe 24 octombrie curent șeful Inspectoratului General al Poliției, chestorul Viorel Cernăuțeanu.
Oamenii legii au reușit să documenteze, numai în octombrie, 97 de grupuri de pe Telegram, unde persoanele erau instruite cum să se înscrie pe platforma PSB Bank pentru a beneficia de bani. Mai exact, Poliția a fixat peste 1,4 milioane de tranzacții pe numele a 138 488 de persoane.
Chestorul Cernăuțeanu a ținut să precizeze că acestea ridicau bani și pentru alte două-trei persoane implicate în aceeași schemă, dar care nu aveau acces la PSB.
„Dacă astăzi avem persoane de contact cu PSB 138 de mii și noi vedem că această persoană nu primește un singur transfer, dar a avut două-trei echivalente pentru un al doilea sau al treilea membru al familiei, putem face un calcul să vedem care este nivelul doar prin intermediul PSB. Mare parte din persoanele documentate ieri din listele care urmau să primească bani nu erau incluse în acest sistem PSB. Ele mergeau după schema veche de corupere. După o analiză, cifra ar depăși-o cu siguranță pe cea anunțată de doamna președintă (Maia Sandu a anunțat o cifră de 300 000 de voturi cumpărate la scrutinul de duminică - n.r.)”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, adăugând că mai multe date vor fi prezentate la finalul investigațiilor.
Până în prezent, organele de drept au aplicat amenzi în sumă de 5 000 000 de lei pentru cazuri demonstrate de corupere electorală, cu bani transferați din Federația Rusă, pentru a vota în favoarea candidatului sprijinit de socialiști la Președinție, Alexandr Stoianoglo, și a bifa opțiunea „NU” la referendum.
În pofida acestei tentative masive de a influența rezultatele alegerilor, cetățenii R. Moldova au decis că statul nostru va merge pe calea europeană și au reales-o pe Maia Sandu în funcția de președintă pentru încă patru ani.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”