DOC // PLDM și PCRM pregăteau, în SECRET, o alianță în anul 2013? Negociatori ar fi fost Tkaciuk și Pistrinciuc. Cum COMENTEAZĂ cei doi aceste informații
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) ar fi negociat în secret o potențială alianță de guvernare în perioada februarie – aprilie 2013, după ce Vlad Filat a denunțat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană în contextul scandalului legat de vânătoarea tragică din Pădurea Domnească. Negociatori din partea celor două partide ar fi fost comunistul Mark Tkaciuk și liberal-democratul Vadim Pistrinciuc. Cei doi recunosc că în acea perioadă erau contacte între cele două formațiuni, însă infirmă faptul că mesajele și mail-urile făcute publice le-ar aparține.
În grupul de pe telegram „Boiler Show” au fost postate mai multe screen-shoturi din convorbirile pe poșta electronică pe care le-ar fi purtat Tkaciuk și Pistrinciuc. Potrivit schimbului de mail-uri, PCRM și PLDM pregăteau în secret o alianță de guvernare.
Din discuțiile postate pe canalul „Boiler Show” reiese că ar fi avut loc și câteva întâlniri între fruntașii PLDM și PCRM pentru a pune la punct strategia de înlăturare a Partidului Democrat de la guvernare. Deputații Vadim Pistrinciuc (sfetnic@hotmail.com ) și Mark Tkaciuc (m.66tkachuk66@gmail.com) ar fi fost responsabili de apropierea dintre formațiunile pe care le prezentau, conform materialelor apărute pe „Boiler Show”.
O întâlnire ar fi fost convenită în luna aprilie 2013, când trei reprezentanți ai PLDM, Vadim Pistrinciuc, Tudor Deliu și Valeriu Streleț și trei ai PCRM - Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Artur Reșetnicov, s-au întâlnit în biroul ministrului Justiției. Acolo ar fi discutat detaliile operațiunii „Zebra”, care ar presupune un algoritm de mișcări coordonate.
În acea perioadă, și liberalul Mihai Ghimpu spunea că se pregătește „alianța harbuzul”, cu referire la discuțiile și unele voturi comune ale PCRM cu PLDM.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, deputatul Vadim Pistrinciuc a infirmat faptul că mail-urile apărute i-ar aparține, dar nu ascunde că în acea perioadă PLDM purta discuții cu PCRM.
„Mail-ul nu îmi aparține, respectiv nu pot comenta asupra unei comunicări anonime. Dar nu înțeleg „misterul” ce ține de colaborarea și votul de atunci dintre PLDM și PCRM, pentru a scoate de sub control justiția și instituțiile. Îmi pare rău că nu s-a reușit până la urmă. Am discutat mult cu Mark Tcaciuk, Vladimir Voronin, colegi din PCRM, am avut negocieri deschise și cu cei din PD, nu e niciun secret. Unele voturi chiar s-au produs. Mai apoi totul s-a sfârșit din cauza lipsei de voință politică. Dacă era mai multă voință și curaj atunci, astăzi nu eram la pământ cu democrația, integrarea europeană și justiția. Eram probabil o țară mai liberă și mai aproape de Europa”, a menționat Pistrinciuc.
Deputatul a mai adăugat că, în pofida faptului că viziunile sale sunt diferite față de cele ale lui Tkaciuk, asta nu-l împiedică să aibă bune relații. „Suntem în relații bune și am plăcerea să comunic cu el și astăzi deschis, fără să ne ascundem”.
La rândul său, Mark Tkaciuk a scris pe pagina sa de Facebook că discuții dintre cele două partide au fost, însă în ultimul moment Vlad Filat a dat înapoi, la insistențele lui Stefan Fule și Iurie Leancă a fost desemnat premier. „După scandalul „Pădurea Domnească”, interesele PCRM și PLDM au coincis. Am urmărit demiterea lui Vlad Plahotniuc din funcția de vicepreședinte al Parlamentului, iar pe Lupu din cea de spicher. De asemenea, se urmărea anularea unor legi aprobate de AIE 2 și organizarea alegerilor anticipate”, a scris Tkaciuk.
Comunistul îl critică pe Filat pentru „trădarea” din 2013. „Filat avea o pasiune fierbinte să finalizeze tranzacția frauduloasă privind Banca... În numele acestui obiectiv, el a renunțat la alegeri anticipate, de la promisiunile jurate în fața societății civile, în numele acestei „idei mărețe” el de trei ori și-a îndoit și dezdoit partidul, transformând fracțiunea parlamentară a PLDM într-o rară formă de exotică politică nevertebrată”, a adăugat acesta.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”