04:18:40 24.02.2020
 
Stiri

DOC // O călătorie cu microbuzul prin Chișinău ar putea costa ZECE LEI: Administratorii companiilor de transport cer autorităților locale să ajusteze tarifele și în capitală, după ce au fost majorate prețurile la călătoriile interurbane

Social 17.01.2020 12:02 Vizualizări1606 Autor: Ziarul National
DOC // O călătorie cu microbuzul prin Chișinău ar putea costa ZECE LEI: Administratorii companiilor de transport cer autorităților locale să ajusteze tarifele și în capitală, după ce au fost majorate prețurile la călătoriile interurbane


Reprezentanții a 14 companii care prestează servicii de transport public în municipiul Chișinău cer autorităților locale să aprobe un tarif de 10 lei pentru o călătorie cu microbuzul în capitală.

O cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de transport municipal a fost expediată Primăriei Chișinău pe 13 ianuarie curent.

Administratorii companiilor care au microbuze pe mai multe rute de transport municipale își argumentează cererea prin faptul că tarifele pentru călătoriile interurbane au crescut de la 1 ianuarie curent, însă nu și pentru călătoriile urbane. Asta deși ultimele nu au fost ajutate din 2006, adică de 14 ani, în timp ce prețul unei călătorii interurbane a fost majorat și acum șase ani, în 2013.

Semnatarii documentului afirmă că, „din cauza iresponsabilității”, numărul de microbuze care activează pe rutele municipale s-a redus la 780, deși în 2014 erau 1 950, iar 14 rute au fost închise.

„În corespundere cu calculele expediate la Primărie în 2014, costul călătoriei cu microbuzul constituia 6 lei, în anul 2018 - 8 lei, iar ultimele calcule efectuate conform metodologiei au crescut la 10 lei”, se arată în demersul proprietarilor de microbuze.

De asemenea, în cererea expediată autorităților locale se arată că pierderile suportate de troleibuze și autobuze sunt acoperite din bugetul municipal, lucru care ar trebui să se întâmple și în cazul microbuzelor.

Amintim că, la finele anului trecut, primarul capitalei, Ion Ceban, a cerut ruperea contractelor cu doi agenți economici care administrează trei rute de autobuz - nr.23, nr.10 și nr.28 - și primesc anual subvenții din bugetul municipal de 11 milioane și, respectiv, 6 milioane de lei. Este vorba de „Valindicom” SRL și „Ruta Prim” SRL, ultima saparținând familiei lui Iurie Topală.

„Acesta este un dezastru. Cineva a luat rutele profitabile de la municipalitate: 23, 10, 122. Cine stă în spate? Topală Iurie stă în spate”, a spus atunci Ceban.

În replică, Topală afirmă că a cerut de mai multe ori închiderea acelor rute, pentru că acestea nu ar aduce venit.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md