21:21:14 16.01.2022
Stiri

DOC // Fostul deputat Serghei Sârbu, somat să verse în bugetul de stat 1,9 MILIOANE de lei: Ar putea să nu mai ocupe nici funcții publice o perioadă

Actualitate 01.12.2021 16:44 Vizualizări4694 Autor: Ziarul National
DOC // Fostul deputat Serghei Sârbu, somat să verse în bugetul de stat 1,9 MILIOANE de lei: Ar putea să nu mai ocupe nici funcții publice o perioadă Realitatea


Fostul deputat comunist, ulterior democrat și al Partidului „Șor”, Serghei Sârbu, nu și-a declarat venituri în sumă de 1,9 milioane de lei și banii ar putea fi confiscați în favoarea statului. Totodată, fiscul ar putea cerceta și averea fratelui său.

Autoritatea Națională de Integritate a stabilit o diferență substanțială, în mărime de peste 1,9 milioane de lei, pentru anii 2016 - 2019, pe durata exercitării funcției de deputat de către Sârbu.

Banii au fost identificați în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din republică, după ce au fost depuși sub formă de numerar.

După examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse în perioada 2016 - 2019, inspectorul de integritate a mai stabilit că Sârbu a introdus mai multe date incomplete și eronate.

De exemplu, acesta nu a declarat venituri în mărime totală de peste un milion lei, a inclus date eronate despre veniturile obținute sub formă de donații în anul 2018, în mărime de peste 196 de mii de lei și, respectiv în anul 2019, în sumă de 20 de mii de euro. La fel, a completat eronat cu informații despre numerarul deținut sub formă de împrumut acordat unei persoane fizice în sumă de 38 de mii de dolari americani și 650 de mii de lei. Pentru anul 2018 sunt prezente date eronate despre numerarul deținut sub formă de economii în sume de 200 de mii de lei și 6 000 de euro, iar în 2019, aceeași eroare se regăsește despre numerarul în economii cu suma de 200 de mii lei și, respectiv, 20 de mii de euro.

În explicațiile oferite inspectorului de integritate, fostul deputat a invocat că sursa de proveniență a banilor sunt din veniturile legale ale familiei, indemnizații, diurne de deplasare, dar și din donațiile obținute la evenimente de familie sau alte ajutoare. Potrivit lui Sârbu, pentru aceste donații el nu a perfectat acte juridice civile în formă scrisă, însă „această stare de lucruri nu afectează valabilitatea contractului de donație, de vreme ce bunul donat a fost predat donatorului”.

Inspectorul de integritate a acceptat doar o parte din argumentele fostului deputat, pe care le-a probat prin acte justificative.

În actul de constatare, inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de 1,9 milioane de lei în folosul statului, însă decizia definitivă urmează a fi luată de către instanța de judecată.

Inspectorul de integritate a remis denunțuri către Procuratura Generală pe aspectele penale ce vizează falsul în declarații, îmbogățire ilicită, spălarea banilor și utilizarea contrar destinației a mijloacelor de împrumut, dar și către Serviciul Fiscal de Stat, solicitând inițierea unei anchete fiscale pe numele fratelui fostului deputat.

Totodată, Serghei Sârbu riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md