22:53:16 27.05.2024
Stiri

Directorul serviciilor secrete americane: Spionarea liderilor străini este un „principiu” al serviciilor de informaţii.

Știri 30.10.2013 11:55 Vizualizări1458 Autor: Ziarul National
Directorul serviciilor secrete americane: Spionarea liderilor străini este un „principiu” al serviciilor de informaţii. www.thirdage.com


Cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un „principiu fundamental” pentru orice serviciu de informaţii, a apreciat directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI) James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicaţiilor Angelei Merkel, scrie mediafax.ro.

„Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm”, a recunoscut acesta în cadrul unei audieri în faţa Comisiei de informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Este vorba mai ales de „a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”, a explicat Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.

Dezvăluirea spionajului de amploare realizat de NSA în Europa a declanşat un scandal diplomatic în capitalele europene, mai ales în Germania, unde dezvăluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au şocat.

Întrebat de un ales dacă state „aliate” realizează sau au realizat activităţi de spionaj la adresa Statelor Unite şi a liderilor săi, James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander, au răspuns afirmativ.

Ca răspuns la o altă întrebare, Clapper a lăsat să se înţeleagă că membrii delegaţiei de europarlamentari aflaţi în vizită la Washington pentru a cere socoteală administraţiei americane privind activităţile de spionaj în Uniunea Europeană ar putea să nu cunoască acţiunile serviciilor de informaţii ale propriilor state.

„Deseori oamenii politici, care au fost şi care vor veni, nu sunt familiari cu modul exact în care operaţiunile de informaţii sunt executate. Şi aş adăuga că nu există nicio altă ţară în lume unde să existe acelaşi grad de supervizare a serviciilor de informaţii ca a noastră”, a declarat acesta în faţa parlamentarilor care se ocupă de controlul comunităţii de informaţii americane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md