16:20:51 19.04.2019
 
Stiri

Directorul IMAS are mari OBIECȚII față de modul de realizare al BOP și cere RETRAGEREA acestuia: „Am mai multe întrebări la care am rămas fără răspuns”

Social 14.12.2017 16:30 Vizualizări508 Autor: Ziarul National
Directorul IMAS are mari OBIECȚII față de modul de realizare al BOP și cere RETRAGEREA acestuia: „Am mai multe întrebări la care am rămas fără răspuns” Europa Liberă

Directorul Institutului de Marketing și Sondaje (IMAS), Doru Petruți, care a fost astăzi vizat de reprezentanții Institutului de Politici Publice (IPP), cei care au dat publicității Barometrul Opiniei Publice (BOP), a venit cu o reacție. Astfel, Petruți, compania căruia a realizat un sondaj la comanda Partidului Democrat (PD), a enumerat câteva obiecții privind BOP-ul.

„Eu nu o să răspund cu insinuări și glumițe haioase ca și cei care au prezentat BOP-ul de azi. Voi face doar trei precizări de natură tehnică și nu numai:

1. Proces, licitație - vă rog să citiți unele elemente din comunicatele IPP pe care le găsiți pe site-ul lor: „Dosarele (pentru licitație) pot fi depuse până la 16 octombrie 2017, ora 15.00”; „Rezultatele cercetării urmează a fi prezentate până pe data de 25 noiembrie 2017”; perioada de culegere a datelor anunțată a fost de 18 noiembrie -5 decembrie; data publicării - 14 decembrie. Nu vi se pare nimic nelalocul lui? Două luni pentru un sondaj? Rămâne să vă răspundeți dvs. câtă transparență, competiție este legat de acest proces, ce se întâmplă acolo timp de două luni și de ce nu a fost publicat sondajul la data pe care dumnealor au indicat-o? Eu nu dețin aceste răspunsuri.

2. Și la conținut am întrebări la care am rămas, de asemenea, fără răspuns: Ilan Șor peste credibilitatea lui Pavel Filip? Evoluții pozitive pe mai mulți indicatori în BOP, dar guvernarea nu capitalizează din nou nimic, ba mai mult, scade cu 1% față de valul anterior din BOP? Atât de mulți indeciși cu o oferta politică care și în această perioada s-a mărit?

3. Tehnic - Din păcate, după alte erori de ordin tehnic din trecut, IPP publică un sondaj cu o eroare de o gravitate severă. Teoria spune că la întrebarea privind intenția de vot, respondentului trebuie să i se asigure condiții cât mai apropiate de situația în care va vota. IPP și realizatorii sondajului vin cu o premieră nefericită și, pe lângă denumirea partidului, arată respondentului și denumirea liderului acelui partid. După cum bine știm, în cabina de vot avem sigla și denumirea partidului pe buletinul de vot. În condițiile în care există diferențe majore între credibilitatea liderilor și scorul atras pentru partid, această varianta de a măsură intenția de vot este una care induce diferențe majore în datele măsurate. Eu nu doresc să lansez alte opinii la acest subiect și cred că realizatorii au de răspuns la o întrebare extrem de serioasă: care au fost motivele pe care le-au avut pentru această premieră, de a măsură intenția de vot într-o modalitate care influențează clar rating-urile obținute?”, a declarat Petruți pentru deschide.md.

În același context, directorul IMAS spune că acest sondaj ar trebui retras, iar cei care l-au comandat să prezinte scuze. „Înclin să cred că domnii Boțan și Barbăroșie sunt captivii unor companii care le prestează un serviciu asupra cărora domniile lor nu au avut și nu au nici acum nici un control în privința calității, de fapt a lipsei ei. Eu încă mai cred în puterea lor de discernământ și îmi exprim speranța că vor retrage rapid acest produs sociologic de pe piață, din motivele explicate mai sus. Sau, măcar își vor asumă erorile de ordin tehnic și își vor exprimă public scuzele, așa cum de altfel au mai făcut-o și cu alte ocazii când în chestionarele BOP s-au strecurat erori majore”, a mai spus acesta.

De menționat că reprezentanții IPP au spus astăzi, făcând referire la unele date din sondajul realizat de IMAS, la comanda PD, că sunt prea „optimiste”. În primul rând, aceștia au făcut referire la numărul mare (60 la sută) al celor care optează pentru vectorul european al R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md