15:54:59 25.07.2024
Stiri

Diplomații RUȘI ar putea fi privați de dreptul de a se mai deplasa liber spaţiul Schengen. „Libera circulație facilitează activităţile maligne. Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”

Actualitate 13.06.2024 14:26 Vizualizări755 Autor: ZiarulNational
Diplomații RUȘI ar putea fi privați de dreptul de a se mai deplasa liber spaţiul Schengen. „Libera circulație facilitează activităţile maligne. Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi”


Miniştrii de externe din opt ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România, au cerut UE să le interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar, considerând că mişcarea acestora ar trebui să fie limitată la statele în care sunt acreditaţi, într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, Josep Borrell, relatează Reuters şi AFP.

„Libera circulaţie în întreg spaţiul Schengen a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un singur stat gazdă, facilitează activităţile maligne", se arată în scrisoare, datată 11 iunie.

Miniştrii au declarat că serviciile de informaţii, propaganda „sau chiar pregătirea de acte de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de „diplomaţi” ruşi în UE" şi, chiar dacă au existat multe expulzări, ameninţarea a rămas.

„Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul statului în care sunt acreditaţi", susţin ei.

„Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi", adaugă autorii scrisorii, semnată de miniştrii de externe din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia şi România. Rusia desfăşoară operaţiuni la scară largă în Europa de ani de zile, care au provocat multe victime şi pagube materiale semnificative", se mai arată în scrisoare.

Miniştrii îi cer lui Josep Borrell să „prezinte urgent o propunere pentru un text concret de măsuri restrictive". Ţările UE au redus deja semnificativ numărul diplomaţilor ruşi pe teritoriul lor de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md