00:08:39 04.05.2024
Stiri

Diferențe între LIDERI și șefi. A avut R. Moldova lideri?

Politică 10.07.2019 10:19 Vizualizări5495 Autor: Ziarul National
Diferențe între LIDERI și șefi. A avut R. Moldova lideri?
Vitalie Dragancea


De ce politicienii moldoveni sunt mai curând șefi decât lideri?

Editorial

Liderii în lumea dezvoltată sunt oameni publici. Ei vorbesc public, își prezintă viziunile și intră în dezbateri. Așa demonstrează ei competență și înțelepciune. Ei ating obiective și astfel își demonstrează talentul managerial. Ei setează scopuri ambițioase și atractive, explicând utilitatea lor pentru societate și mediu.

Lideii descriu un viitor în care oamenii vor să trăiască și oamenii îi urmează. Partea majoritară a echipelor de acolo respectă liderii. În unele cazuri, oamenii îi venerează pe lideri. Exemple bune sunt Steve Jobs, Barac Obama și Jack Ma. Sălile unde își anunță prezența lideri din ăștia sunt pline-ochi și atmosfera e energizantă. Oamenii vor să le cunoască gândurile și-i cred.

Liderii sunt responsabili, atenți la sugestii și observații. Împărtășesc cunoștințe și-i ajută pe colegi să crească. Oamenii visează să lucreze cu ei, iar tinerii din R. Moldova nu sunt excepție.

Copiii noștri tot visează să ajungă ingineri la Amazon, Facebook, Apple, Tesla, Oracle sau Samsung. Unii își doresc deja la Alibaba și Huawei.

Șefii moldoveni sunt fix așa ca liderii lor, numai că altfel

Ai noștri nu prea gândesc și creează. În schimb urzesc și șmecheresc.

Nu prea construiesc și dezvoltă. În schimb împart egal - jumătate lor, jumătate poporului!

Nu pierd timp cu strategii și planuri. Ei sunt academicienii schemelor și intrigilor.

Dar cum știu ei să simuleze reformele și progresele!

Cei din Holywood sunt niște restanțieri mucoși

Dacă te uiți la exteriorul șefilor noștri, rămâi încântat. Frumos îmbrăcați, cu pantofii curați. Cruce la gât și icoane în birouri. Coafura impecabilă. Gentuțe negre din piele, lucrate manual. Telefoane și ceasuri. Căști în urechi și ochi îngândurați.

Ce-am scăpat? Nimic. Asta-i tot.

Înăuntru e gol.

Unde se termină liderul și începe șeful?

Politicienii moldoveni sunt lideri numai pe baricade. Atunci când cheamă lumea să răstoarne ceva. Să dărâme. Să bată cuiva bostanul. Cu microfoane sau megafoane. Strigând slogane cu voce răgușită, cu venele umflate pe gât și ochii roșii. Jos!!! Sus!!! Încă o dată jos!!!

Viziunile de ridicare a țării se termină la politicienii moldoveni când ei, în sfârșit, ajung în birourile dorite. Acolo se naște șeful. Repede.

Au fost quasi-lideri, care vorbeau drăguț despre integrări europene. Au fost simpli prim-miniștri și au fost mai complicați. Ei se integrau europenește numai prin exterior. Prin vorbă. Prin costume, pantofi și mașini. Când venea timpul de lucru, apăreau probleme. Începeau să cadă bani pe capul lor. Ei, fiind oameni responsabili, nu puteau lăsa banii împrăștiați, nenumărați. Banii tot cădeau și cădeau. Ei tot îi numărau. Pentru că-s responsabili. Așa treceau zile, săptămâni, luni și ani. Sărmanii, nici în concedii nu prea mergeau. Tot numărau.

Pe neașteptate, ceva se întâmpla și se termina mandatul lor de șef. Atunci șeful își dădea seama că atâtea a vrut să facă. Nu pentru el. Pentru popor. Și el, șeful, îmbracă cea mai albă cămașă (de la Armani), cea mai simplă cravată (tot de la Armani), cel mai ne-ochios costum (și ăsta de la Armani) și cei mai obișnuiți pantofi (evident Armani, pentru că la o cumpărătură de 2 000 de euro făceau cadou o pereche de ciorapi) și pornea șeful „la popor”. Să-l convingă. Că acum el știe exact ce și cum trebuie de făcut ca poporul să trăiască bine.

Dar acolo, în piață, au apărut alți strigători de slogane și cheamă oamenii să-l dea jos. Pe dânsul - pe șef! Pe cel care numai el știe cât a transpirat numărând banii fără zile libere și concedii. Iar oamenii îi ascultă pe strigători.

Câtă obrăznicie, totuși, în oameni. Nu știu moldovenii să prețuiască șefii... Sunt gata să le dea ăstora care strigă și biroul, și mașina de serviciu, și cortegiul, și bodyguarzii.

Cine dintre-ai noștri a fost lider?

Finalmente. Cine dintre-ai noștri a fost lider? Liderul, de obicei, este omul din față. În mod special, e în față la greu. El definește obiective frumoase și-i convinge pe oameni să-l urmeze. Planifică și distribuie sarcini. Își laudă mult colegii de echipă. (Nu se laudă pe sine.) Le mulțumește. Îi stimulează. Este ordonat.

Urmărește progresul și examinează abaterile. Găsește soluții. Corectează greșeli. Împărtășește cunoștințe. Își asumă răspundere. Nu caută vinovați. E inspirat. Dedicat. Onest și deschis. Învață. Promovează meritocrația.

A avut R. Moldova lideri?


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md