17:41:29 08.03.2021
 
Stiri

Deputatul, care ar fi dezactivat „BUTONUL ROȘU” pentru a permite furtul bancar, răspunde: „Aș vrea să fiu eu cel atotputernic...”

Politică 26.01.2018 11:00 Vizualizări3112 Autor: Ziarul National
Deputatul, care ar fi dezactivat „BUTONUL ROȘU” pentru a permite furtul bancar, răspunde: „Aș vrea să fiu eu cel atotputernic...”


Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, susține, cu referire la stenogramele din Parlament, că deputatul care ar fi dezactivat „butonul roșu” de la Centrul Național Anticorupție (CNA) în perioada în care se fura miliardul este Valeriu Guma, fost legislator democrat.

Negruță a declarat în cadrul unei emisiuni de la „Tv8” că modificările la Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a fost modificată prin Legea nr. 67 din 7 aprilie 2011 , în baza unei iniţiative legislative a lui Valeriu Guma (proiectul 1 672), fapt ce a dezactivat butonul pe care ar fi putut apăsa CNA şi bloca banii în caz de vreo suspiciune.

Legea a revenit la forma inițială în iulie 2014, tot după un vot dat în Parlament.

„Nu există scuze să vorbești despre alte lucruri din altă parte când ai butonul roșu la CNA dezactivat în 2011, în plină situație de furt bancar, printr-o modificare într-o lege făcută de un deputat cu interes în mediul bancar. Sunt toate stenogramele care indică și cine este acest deputat – este vorba de deputatul Guma, deputatul care a venit cu acea inițiativă și a dezactivat butonul roșu”, a declarat Veaceslav Negruță.

Pe fostul deputat Valeriu Guma l-a pufnit râsul, atunci când i-am solicitat să comenteze aceste acuzații: „Aș vrea să fiu eu acel atotputernic care să dezactiveze iadernîi ciomadancik (valiza nucleară - n.r.)”.

„Sunt aberații totale. Cum poate un deputat să blocheze ceva? Domnul Negruță era ministru al Finanțelor în Guvernul condus de PLDM care avea 32 de deputați. Noi, democrații, eram 12 atunci. Fără 32 de mandate de deputați ai PLDM, puteam face noi ceva? Pentru aprobarea unui proiect de lege este o întreagă procedură, se cer avize de la Guvern, de la comisiile parlamentare și Parlamentul decide până la urmă, nu un deputat. Eu n-am făcut niciodată un asemenea proiect de lege care să blocheze vreo activitate a CNA. De ce Veaceslav Negruță nu a pus atunci piciorul în prag, când era ministru?”, întreabă Valeriu Guma, care nu-și amintește exact despre ce proiect de lege este vorba.

„Idee n-am, din 2011 nu mai țin minte”, zice el.

Valeriu Guma exclude și faptul că ar fi existat o înțelegere între partidele aflate atunci la guvernare în ceea ce privește furtul miliardului: „Să răspundă cei care au pus banii în buzunar”.

După ce s-a documentat, Valeriu Guma a revenit și a spus că amendamentul pe care l-a propus el în 2010 se referea la articolul 14 din Legea respectivă, iar Guvernul a venit în 2011 cu alte modificări la aceeași lege și proiectele au fost comasate în Parlament.

„Potrivit amendamentului meu, CNA urma să sisteze tranzacțiile dubioase pe un termen de cinci zile, iar dacă nu-și mențineau interdicția ulterior, agentul economic urma să nu mai aștepte. Legea asta fusese făcută mai înainte și guvernarea de atunci, ca să țină la control agenții economici, îi intimidau inclusiv prin această metodă. Pe urmă trebuia să mergi să umbli pe la birocrații de la CNA. Eu am apărat oamenii de bună credință din business”, ne-a spus Guma.

Întrebat de ce s-a renunțat în 2014, imediat după ce băncile implicate în jaful bancar au fost scuturate de bani, la acest amendament, dacă era în favoarea agenților economici, fostul deputat dă din umeri: „Nu știu de ce s-a renunțat, dar în opinia mea este o greșeală. Niciodată CNA nu a fost lipsit de instrumente ca să acționeze”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


timofei 26.01.2018 11:46

Negruta mai bine ar marturisi cum a ajuns BNM fara atributii de control a bancilor la solicitarea lui Platon...

pumnal 26.01.2018 11:48

Daca era Guma cel care apasa pe buton Rosu apoi Filat cu Platon din prima zi de arest erau sa strige asta, asa ca nu mai merge fantezie pe rol de realitate din partea lui Negruta care a deschis chipurile gura la 2 ani dupa arestul stapinului Filat.

Dorin 26.01.2018 11:48

Și voi îl credeți pe mudaku ista de Negrută, cel care primea indicații de la Filat să-i achite lui Sandulache 400 000 dolari ilegal din bugetul de stat, la ce butoane el reacționa și răspundea ?

realist 26.01.2018 13:55

Butonul a fost dezactivat la comanda lui Filat

Vadim 26.01.2018 16:50

Dar care-i cauza că acest Negruță, pe timpul cînd seful tău fura ca-n codru verde, tăceai ca mutul, iar acum o faci pe marele expert, ce ușor ați gasit vinovatul - ”butonul roșu” de la CNA.

Ivan 26.01.2018 17:59

„Aș vrea să fiu eu cel atotputernic...ca Plahatniuc”

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.03.2021 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, șefă de ...

05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md