01:24:00 27.04.2024
Stiri

Deputații ruși, „TURISM politic” în R. Moldova

Politică 13.09.2014 10:09 Vizualizări1951 Autor: Mariana Rață
Deputații ruși, „TURISM politic” în R. Moldova


URZELI // Vizite secrete și instruiri militare tainice. Moscova își pregătește terenul pentru o confruntare dură pentru a păstra R. Moldova în sfera sa de influență?

R. Moldova a devenit în ultima vreme o „atracție turistică” populară pentru deputații din Duma de Stat a Federației Ruse. În hoteluri, la conferințe sau chiar la marșuri publice, prezența aleșilor poporului rus nu mai miră pe nimeni la Chișinău. Vin în R. Moldova în special deputații ruși cu viziuni radicale despre modul în care ar trebui soluționat conflictul transnistrean și cu „merite deosebite” în „soluționarea” conflictului înghețat din Osetia de Sud.

Scopurile „nobile” ale generalului rus

Duminică 31 august, în timp ce oficialii moldoveni aduceau omagii limbii române în Piața Marii Adunări Naționale, pe terasa unui hotel de la periferia capitalei, cunoscuții comuniști căzuți în dizgrația lui Vladimir Voronin pentru comportamentul lor extremist și radical, MarcTkaciuk și Iurie Muntean, se întrețineau cu un deputat rus, devenit general pentru „merite deosebite” în războiul din Georgia din 2008 și consilier al președintelui Parlamentului din Osetia de Sud, stat nerecunoscut, creat în urma acelui conflict armat.

Secretar al Partidului Comuniștilor din Federația Rusă, KazbekTaisaev a încercat să ne asigure că a venit la Chișinău cu scopuri „nobile”, pentru a-i împăca peTkaciuk și Muntean cu Voronin, pentru că „Tkaciuk, Muntean și Petrenco sunt comuniști la fel ca și Voronin, iar între ei nu există neînțelegeri”.

Discuții tête-à-tête cu Petrenco

În mod ciudat, Taisaev a decis să se întâlnească separat cu deputatul comunist Grigore Petrenco care i-a aruncat mănușa lui Voronin. Potrivit unor surse, printre temele care urmau a fi discutate la întâlnirea dintre cei doi se regăsea și cea cu privire la activitatea organizației extremiste „Antifa”, condusă de Petrenco și care se confruntă cu probleme financiare.

„Nu cunosc o astfel de organizație. Poate altfel se numește”, ne-a comunicat Taisaev înaintea întâlnirii cu Petrenco. Nici ultimul nu a vrut să dezvăluie dacă „Antifa” a fost pomenită în timpul întrevederii. Petrenco a menționat doar că este prieten cu Taisaev, iar acesta vizitează deseori Chișinăul și Tiraspolul.

Taisaev vrea război?

De altfel, pentru Tiraspol, deputatul rus, care este și vicepreședintele Comisiei pentru politică economică din cadrul Dumei de Stat, are o simpatie deosebită.În luna mai curent, într-un discurs rostit de la tribuna centrală a Dumei de Stat, Taisaev declara că Moscova ar putea acționa în Transnistria precum a făcut-o în Osetia de Sud în august 2008, dacă alegerile parlamentare din această toamnă din R. Moldova nu vor readuce la putere partidele proruse.

Făcând trimitere la referendumul din Crimeea, Taisaev menționa că acum există un precedent în care Rusia „a sărit în apărarea populației vorbitoare de limbă rusă” și i-a acordat ajutor. „Transnistria și populația ei au nevoie de un ajutor similar”, menționa deputatul rus.

„Vom fi mereu împreună”

Pe 2 septembrie, Taisaev a mers la Tiraspol pentru a se întâlni cu liderul nerecunoscut de acolo, Evgheni Șevciuk, despre care ne-a dezvăluit că este „un vechi prieten” de-al său.

După ce a criticat Acordul de Asociere semnat de R. Moldova și Ucraina cu UE care „provoacă isterie în jurul Transnistriei”, deputatul rus a dat asigurări că pentru Federația Rusă acum este primordial să acorde ajutor „statului transnistrean” în care locuiește cea mai mare diasporă rusească din afară. „Este un popor cu o cultură, istorie și credință comună, de aceea vom fi mereu împreună”, l-a asigurat el pe Șevciuk, potrivit presei transnistrene.

Deputați ruși, la coadă, în anticamera lui Șevciuk

Marți, anticamera liderului nerecunoscut de la Tiraspol a fost plină de demnitari moscoviți. În afară de KazbekTaisaev, Șevciuk s-a mai întâlnit în aceeași zi cu deputatul rus Serghei Gavrilov, președinte al comitetului cu privire la proprietate din Duma de Stat, care a anunțat că „Rusia este gata cu toată puterea sa să asigure pacea pe malurile Nistrului”. Tamara Guzenkova, directorul adjunct al Institutului rusesc de cercetări strategice, un alt oaspete din acea zi al administrației nerecunoscute din Transnistria, a sugerat subtil că procesul de destabilizare a situației din Transnistria depinde doar de situația din țările vecine care „provoacă îngrijorări după semnarea Acordurilor de Asociere cu UE”.

Rușii își fac armată în Găgăuzia

În paralel cu aceste vizite semiobscure, în R. Moldova au loc și alte acțiuni care au depășit limita legală. La începutul lunii august, Judecătoria Comrat a decis condamnarea la cinci ani de închisoare, cu suspendare, a patru tineri din Găgăuzia acuzați că au pregătit acțiuni de destabilizare a ordinii în stat.

Tinerii au fost găsiți vinovați pentru acordarea de suport serviciilor secrete ruse în scop terorist, dar și pentru participarea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale. Băieții au recunoscut că au participat, alături de alte câteva zeci de tineri din Găgăuzia, la instruiri militare organizate într-o localitate din apropierea orașului Rostov-pe-Don din Rusia. Instruirile au început în ianuarie 2014 și urmează să se încheie în octombrie. În acest timp, potrivit probelor prezentate în judecată, vor fi instruiți o sută de tineri care vor învăța cum să asambleze și dezasambleze diferite tipuri de arme, cum să fabrice cocktailuri Molotov, cum să folosească masca antigaz, cum să opună rezistență forțelor de drept.

Funcționari găgăuzi, printre bănuiți

Potrivit unor scurgeri de informații de la Procuratura Generală, tinerii erau cooptați de funcționari din Găgăuzia, precum șeful Direcției tineret și sport din autonomie, Anatolie Cara, care a părăsit R. Moldova după reținerea tinerilor. Într-o înregistrate audio apărută pe internet, Cara este surprins în timp ce discută cu un coleg de-al său despre modul în care urmează să transporte un nou grup de tineri la instruirile din Rusia. În convorbirile telefonice interceptate sunt pomenite numele deputatului local Fiodor Gagauz și al bașcanului Mihail Formuzal, lăsându-se să se înțeleagă că aceștia știu despre „operațiune”.

Formuzal a negatfaptul că ar avea vreo legătură cu acest caz pe care l-a calificat drept „dosar la comandă”.

„Prietenii” lui Dodon

Totuși, „mâna Moscovei” s-a făcut simțită în Găgăuzia încă din momentul organizării referendumului pentru dreptul de autodeterminare a poporului găgăuz, din 2 februarie curent. Presa a scris atunci despre faptul că la plebiscitul nerecunoscut de Chișinău a asistat și un deputat rus, Roman Hudiakov. Cu doar două luni înainte, acesta cerea de la tribuna centrală a Dumei ruse suplimentarea contingentului militar rus din Transnistria în vederea evitării repetării unor provocări precum cele din Osetia de Sud.

Ulterior, Hudiakov a avut mai multe întâlniri cu socialistul Igor Dodon care a fost văzut în compania unor deputați ruși, precum Oleg Paholkov sau Serghei Mironov.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a refuzat să comenteze vizitele frecvente ale oficialilor ruși în R. Moldova.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securității Naționale:

„Aceste vizite ale oficialilor ruși ar trebui să ne provoace îngrijorări. Trebuie să avem curajul de a preîntâmpina și stopa vizitele persoanelor indezirabile statului nostru. Suntem prea buni la suflet. Am tolerat și vizita criminalilor care au luptat cu arma în mână împotriva acestui popor. Ei vin aici pentru a ne sugera că sunt stăpâni. Pregătesc tineri pentru ca, în cazul în care va fi creată Novorusia, iar aceasta va ajunge până în Transnistria, Găgăuzia să i se poată alătura. Totuși, eu nu văd un pericol apropiat pentru R. Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md