Delicatese FRANCEZE la Orhei


PERSPECTIVĂ // După ce a gustat pentru prima dată melci în Franța, Vilen Cebotari a înțeles că delicatesele culinare pot „răsfăța” nu numai gusturile gastronomice fine, dar și buzunarele prin venituri frumoase
Crescătorul de melci din Peresecina, Orhei, a văzut pentru prima dată melci ambalați în marketurile din Franța, iar curiozitatea l-a mânat să încerce gustul acestora. Anume savoarea delicatesei-vedetă în bucătăria franceză a făcut să încolțească ideea inițierii și dezvoltării unei afaceri cu melci. Totuși, realizarea visului nu a pornit spontan. „Nu voiam să fac o afacere după ureche și am decis să capăt cunoștințe solide pentru a clădi ceva trainic. Gândurile care mi-au venit în cap au fost mai aproape de a deveni reale, după ce am lucrat patru ani în Lituania la o fermă de melci”, își amintește Vilen Cebotari.
Cunoștințe temeinice
A făcut chiar și cursuri de specialitate acolo, apoi a primit acte care confirmă faptul că nu este doar un amator, dar are cunoștințe temeinice privind creșterea și îngrijirea melcilor. După ce a revenit din Lituania, bărbatul nu se gândea că ideea înființării unei ferme de melci va prinde atât de repede aripi, planurile inițiale fiind mai modeste. Era dispus să investească peste 200 de mii de lei în inițierea afacerii, iar datorită programului „PARE 1+1” a ajuns să investească dublu în visul său. Astfel, cu cele 436 de mii de lei a cumpărat 18 ari de pământ, frigidere pentru transportul melcilor, sisteme de irigație, o mașină și diferite lucruri pentru amenajarea terenului.
Tone de melci de la Orhei pentru restaurante europene
Totul era pregătit pentru primirea melcilor pe care Vilen Cebotari i-a adus din Ucraina. „Am adus trei specii de melci, care să fie rezistente la frig și să se adapteze mai ușor condițiilor de la noi. Pentru ca să ajungă în restaurantele franceze, melcii cresc și se dezvoltă timp de doi ani. „Prima dată am strâns două tone de melci, iar anul trecut am ajuns la cinci tone. Totuși, în acest an a trebuit să renunț la una din speciile de melci. Au apărut probleme din cauza condițiilor climaterice, însă vom aduce o specie nouă. Aproape toată producția este exportată în țări europene, în special în Franța. Și în acest an am exportat o parte, însă prețurile nu sunt cele la care am sperat, de aceea așteptăm vremuri mai bune pentru livrarea melcilor și atunci o să știu și cantitatea totală din acest an”, a relatat Vilen Cebotari.
Condiții favorabile
Deși pare o activitate simplă, îngrijirea melcilor este una care îți ia tot timpul. Potrivit fermierului, este necesar ca în parcurile întinse pe o suprafață de cinci kilometri pătrați să se găsească vegetație luxuriantă, solul să fie calcaros, iar temperaturile - cât mai blânde. Melcii sunt activi în timpul nopții, iar dacă vegetația nu este destul de bogată, crescătorul de melci le asigură hrană combinată din cereale. Importatorii europeni oferă circa 5 euro per kilogram de melci vii, cererea fiind destul de mare, ceea ce nu se poate spune și despre R. Moldova. Restaurantele din Chișinău sunt dispuse să procure doar câteva zeci de kilograme, cauza fiind faptul că aceste delicatese nu sunt atât de populare printre consumatorii de la noi, iar Vilen Cebotari își propune să schimbe această stare de lucruri. În același timp, crescătorul de melci de la Peresecina susține că țintește mai sus decât comercializarea melcilor vii pe piața europeană.
Planuri ambițioase
„Intenționez să instalez o linie de ambalare și prelucrare, pentru ca moldovenii să poată prelucra melci autohtoni chiar în magazinele noastre. Mai mult, planific și deschiderea unui restaurant la Peresecina unde voi găti melci pentru toți cei cu gusturi fine. Acum europenii sunt amatori de un alt deliciu, „caviarul alb” sau ouă marinate de melci, dar pentru aceasta este necesar să am cu mult mai mulți melci. În timp, și acest vis poate fi realizat, având în vedere că pentru 30 de grame de „caviar alb”, importatorii sunt dispuși să plătească circa 40 de euro”, susține Vilen Cebotari.
Totuși, până la instituirea tradiției culinare franceze la Orhei, fermierul susține că oferă, de fiecare dată când are ocazia, o mostră de rafinament francez prietenilor și rudelor. Poate să gătească melci în peste o sută de moduri și o face de fiecare dată cu o plăcere deosebită.
Parisul de la Peresecina
„Nu am văzut reticență în ochii celor care au gustat din bucatele preparate de mine. Doar foarte multă curiozitate. Cel mai mult mă bucura faptul că toți rămâneau plăcut surprinși de gustul deosebit și era exclus să nu-și dorească să repete experiența. Cel mai important este să pregătești corect carnea pentru bucatele din melci”, a menționat Vilen Cebotari.
Potrivit specialistului, după ce melcii sunt spălați de mai multe ori, se fierb puțin în apă cu sare sau cu oțet, iar carnea se îndepărtează de cochilie, de exemplu, cu ajutorul unei furculițe. „Este foarte important de a îndepărta mucozitățile de pe melci, deoarece acestea dau un gust amar bucatelor. Se gătesc cu unt, verdeață, usturoi sau frișcă la care se poate savura un pic de vin alb, iar eu de fiecare dată sunt dispus să încerc lucruri și combinații noi”, adaugă crescătorul de la Peresecina.
Deși a făcut pași importanți în dezvoltarea acestei afaceri inedite, Vilen Cebotari vrea să creeze o adevărată atmosferă pariziană la Peresecina unde amatorii de gastronomie exotică să se simtă ca în cele mai bune restaurante europene.









































































