Delicatese FRANCEZE la Orhei
4771
PERSPECTIVĂ // După ce a gustat pentru prima dată melci în Franța, Vilen Cebotari a înțeles că delicatesele culinare pot „răsfăța” nu numai gusturile gastronomice fine, dar și buzunarele prin venituri frumoase
Crescătorul de melci din Peresecina, Orhei, a văzut pentru prima dată melci ambalați în marketurile din Franța, iar curiozitatea l-a mânat să încerce gustul acestora. Anume savoarea delicatesei-vedetă în bucătăria franceză a făcut să încolțească ideea inițierii și dezvoltării unei afaceri cu melci. Totuși, realizarea visului nu a pornit spontan. „Nu voiam să fac o afacere după ureche și am decis să capăt cunoștințe solide pentru a clădi ceva trainic. Gândurile care mi-au venit în cap au fost mai aproape de a deveni reale, după ce am lucrat patru ani în Lituania la o fermă de melci”, își amintește Vilen Cebotari.
Cunoștințe temeinice
A făcut chiar și cursuri de specialitate acolo, apoi a primit acte care confirmă faptul că nu este doar un amator, dar are cunoștințe temeinice privind creșterea și îngrijirea melcilor. După ce a revenit din Lituania, bărbatul nu se gândea că ideea înființării unei ferme de melci va prinde atât de repede aripi, planurile inițiale fiind mai modeste. Era dispus să investească peste 200 de mii de lei în inițierea afacerii, iar datorită programului „PARE 1+1” a ajuns să investească dublu în visul său. Astfel, cu cele 436 de mii de lei a cumpărat 18 ari de pământ, frigidere pentru transportul melcilor, sisteme de irigație, o mașină și diferite lucruri pentru amenajarea terenului.
Tone de melci de la Orhei pentru restaurante europene
Totul era pregătit pentru primirea melcilor pe care Vilen Cebotari i-a adus din Ucraina. „Am adus trei specii de melci, care să fie rezistente la frig și să se adapteze mai ușor condițiilor de la noi. Pentru ca să ajungă în restaurantele franceze, melcii cresc și se dezvoltă timp de doi ani. „Prima dată am strâns două tone de melci, iar anul trecut am ajuns la cinci tone. Totuși, în acest an a trebuit să renunț la una din speciile de melci. Au apărut probleme din cauza condițiilor climaterice, însă vom aduce o specie nouă. Aproape toată producția este exportată în țări europene, în special în Franța. Și în acest an am exportat o parte, însă prețurile nu sunt cele la care am sperat, de aceea așteptăm vremuri mai bune pentru livrarea melcilor și atunci o să știu și cantitatea totală din acest an”, a relatat Vilen Cebotari.
Condiții favorabile
Deși pare o activitate simplă, îngrijirea melcilor este una care îți ia tot timpul. Potrivit fermierului, este necesar ca în parcurile întinse pe o suprafață de cinci kilometri pătrați să se găsească vegetație luxuriantă, solul să fie calcaros, iar temperaturile - cât mai blânde. Melcii sunt activi în timpul nopții, iar dacă vegetația nu este destul de bogată, crescătorul de melci le asigură hrană combinată din cereale. Importatorii europeni oferă circa 5 euro per kilogram de melci vii, cererea fiind destul de mare, ceea ce nu se poate spune și despre R. Moldova. Restaurantele din Chișinău sunt dispuse să procure doar câteva zeci de kilograme, cauza fiind faptul că aceste delicatese nu sunt atât de populare printre consumatorii de la noi, iar Vilen Cebotari își propune să schimbe această stare de lucruri. În același timp, crescătorul de melci de la Peresecina susține că țintește mai sus decât comercializarea melcilor vii pe piața europeană.
Planuri ambițioase
„Intenționez să instalez o linie de ambalare și prelucrare, pentru ca moldovenii să poată prelucra melci autohtoni chiar în magazinele noastre. Mai mult, planific și deschiderea unui restaurant la Peresecina unde voi găti melci pentru toți cei cu gusturi fine. Acum europenii sunt amatori de un alt deliciu, „caviarul alb” sau ouă marinate de melci, dar pentru aceasta este necesar să am cu mult mai mulți melci. În timp, și acest vis poate fi realizat, având în vedere că pentru 30 de grame de „caviar alb”, importatorii sunt dispuși să plătească circa 40 de euro”, susține Vilen Cebotari.
Totuși, până la instituirea tradiției culinare franceze la Orhei, fermierul susține că oferă, de fiecare dată când are ocazia, o mostră de rafinament francez prietenilor și rudelor. Poate să gătească melci în peste o sută de moduri și o face de fiecare dată cu o plăcere deosebită.
Parisul de la Peresecina
„Nu am văzut reticență în ochii celor care au gustat din bucatele preparate de mine. Doar foarte multă curiozitate. Cel mai mult mă bucura faptul că toți rămâneau plăcut surprinși de gustul deosebit și era exclus să nu-și dorească să repete experiența. Cel mai important este să pregătești corect carnea pentru bucatele din melci”, a menționat Vilen Cebotari.
Potrivit specialistului, după ce melcii sunt spălați de mai multe ori, se fierb puțin în apă cu sare sau cu oțet, iar carnea se îndepărtează de cochilie, de exemplu, cu ajutorul unei furculițe. „Este foarte important de a îndepărta mucozitățile de pe melci, deoarece acestea dau un gust amar bucatelor. Se gătesc cu unt, verdeață, usturoi sau frișcă la care se poate savura un pic de vin alb, iar eu de fiecare dată sunt dispus să încerc lucruri și combinații noi”, adaugă crescătorul de la Peresecina.
Deși a făcut pași importanți în dezvoltarea acestei afaceri inedite, Vilen Cebotari vrea să creeze o adevărată atmosferă pariziană la Peresecina unde amatorii de gastronomie exotică să se simtă ca în cele mai bune restaurante europene.
14.11.2025
20:39
415
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
14.11.2025
12:29
508
Managerii școlari din Moldova, instruiți pentru a asigura condiții mai bune de igienă și sanitație în școli
13.11.2025
20:48
619
Temperaturi în creștere și cer senin în toată țara – 14.11.2025
13.11.2025
19:51
787
Dan Perciun, ministrul Educației, în vizită oficială la Bruxelles pentru a întări colaborarea cu Uniunea Europeană în educație și cercetare
13.11.2025
18:30
768
Un copil din cinci din Republica Moldova este supraponderal: Studiul descoperă îngrijorări și necesități urgente pentru sănătatea copiilor
13.11.2025
11:07
756
Universitățile moldovenești își promovează programele de studiu la târgul educațional din Bengaluru, India
12.11.2025
20:52
852
Surpriza caldă se instalează în Moldova pe 13 noiembrie 2025
12.11.2025
17:48
769
Colegiul de Medicină Veterinară din Brătușeni modernizat cu ajutor european: condiții de top pentru elevi și profesori
12.11.2025
17:01
745
Colegiul de Medicină Veterinară din Brătușeni se modernizează: condiții de studiu îmbunătățite cu suport european și austriac
12.11.2025
10:34
705
Ministerul Educației: Primii pași către o educație sigură online pentru copiii din Moldova
14.11.2025
22:07
305
Rusia își intensifică producția de bombe planante, amenințând orașele ucrainene cu atacuri mai precise și mai frecvente
14.11.2025
20:39
395
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
14.11.2025
20:02
598
,,Sunt o rușine!" Selecționerul Italiei, Gennaro Gattuso, nu s-a abținut deloc, după scenele cum rar se văd de la Chișinău
14.11.2025
18:46
363
Ministrul Vladimir Bolea și Europa 2028: Colaborare pentru reforme economice și aderarea la UE
14.11.2025
18:19
425
Rusia lansează un proiect de rezoluție ONU rival pentru Fâșia Gaza, fără comitet de pace sau forță internațională
14.11.2025
17:54
414
Consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Olanda: Sprijin pentru modernizare și integrarea europeană
14.11.2025
17:02
721
Rușii de la „LukOil” NU mai controlează procesul de furnizare de kerosen pentru AIC - combustibilul va fi adus din România: Următoare etapă va fi cumpărarea infrastructurii aeroportuare din proprietatea companiei ruse
14.11.2025
16:47
568
Atac masiv la Kiev: Germania acuză disprețul față de umanitate al lui Putin și promite sprijin pentru Ucraina în fața iernii dificile
14.11.2025
16:07
419
Modernizarea energetică digitală a Moldovei, susținută de PNUD și Italia, promite un viitor verde și eficient până în 2030
14.11.2025
14:49
597
Noul director general al „Moldelectrica” a fost prezentat oficial de secretarul general al Ministerului Energiei
14.11.2025
14:32
516
Forumul „AgroCunoștințe” inaugurat la Chișinău, un pas semnificativ pentru inovația agricolă în Moldova
14.11.2025
13:17
533
Macron se întâlnește cu Zelenski la Paris pentru a consolida sprijinul Franței față de Ucraina și securitatea Kievului
14.11.2025
12:29
498
Managerii școlari din Moldova, instruiți pentru a asigura condiții mai bune de igienă și sanitație în școli
14.11.2025
12:25
553
Sancțiunile SUA împotriva companiilor petroliere rusești influențează direct CREȘTEREA prețurilor la carburanții comercializați în R. Moldova. Cât vor costa benzina și motorina în weekend
14.11.2025
11:39
483
Vizită la București pentru întărirea legăturilor economice dintre Republica Moldova și România
14.11.2025
10:55
545
Guvernul Republicii Moldova încurajează investițiile franceze în infrastructură și economie prin reforme strategice
541
Vicepremierul Valeriu Chiveri sprijină comunitatea din Varnița și discută soluții pentru dezvoltare locală și drepturi fundamentale în vizita sa oficială.
14.11.2025
09:59
1062
VIDEO // Deputații proruși din Parlament, mari apărători al „Ruskii Dom” din Chișinău, reduși la tăcere de Marcel Spatari cu un DISCURS despre adevăratele valori și cum este persecutată cultura rusă de regimul de la Kremlin
518
FAO și PNUD lansează o nouă etapă a programului de sprijin pentru fermierii din Republica Moldova: de la supraviețuire la competitivitate și reziliență climatică
14.11.2025
08:54
550
Nou atac asupra Kievului: pierderi de vieți și sute de clădiri avariate în urma raidurilor rusești
14.11.2025
08:43
520
Horoscopul zilei 14.11.2025
14.11.2025
08:09
584
Atac cu drone ucrainene în Novorossiisk: nave, locuințe și depozit de petrol avariate
14.11.2025
06:02
505
BERD sprijină Ucraina cu împrumuturi energetice de 22 de milioane de euro în plină criză de corupție
13.11.2025
22:43
766
Merz solicită lui Zelenski să oprească exodul tinerilor ucraineni către Germania: "Sunt necesari acasă pentru a-și apăra țara"
13.11.2025
20:48
701
Pavel Durov, fondatorul Telegram, își recapătă libertatea de a călători după ridicarea restricțiilor judiciare în Franța
13.11.2025
20:48
615
Temperaturi în creștere și cer senin în toată țara – 14.11.2025
Rusia își intensifică producția de bombe planante, amenințând orașele ucrainene cu atacuri mai precise și mai frecvente
Republica Moldova se Încălzește, 15 Noiembrie 2025
,,Sunt o rușine!" Selecționerul Italiei, Gennaro Gattuso, nu s-a abținut deloc, după scenele cum rar se văd de la Chișinău
Ministrul Vladimir Bolea și Europa 2028: Colaborare pentru reforme economice și aderarea la UE
1 MDL
1 EUR
19.64
1 USD
16.92
1 RON
3.86
1 RUB
0.21
1 UAH
0.40



Inapoi














