16:15:06 25.07.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „Kremlinul nu respectă cetățenii moldoveni și își dorește ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii”

Actualitate 18.06.2024 13:08 Vizualizări1049 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Kremlinul nu respectă cetățenii moldoveni și își dorește ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii” Președinția R. Moldova


Federația Rusă nu respectă cetățenii R. Moldova și nici alegerea făcută de aceștia, de aceea trimite bani murdari aici pentru a destabiliza situația din R. Moldova, susține președinta Maia Sandu.

În pofida acestor tentative, autoritățile R. Moldova sunt determinate să construiască „un stat puternic”.

„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetățenii moldoveni și nu respectă alegerea cetățenilor moldoveni. Kremlinul își dorește ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetățenii R. Moldova își doresc să fie parte a lumii libere, să aibă șansa să-și consolideze democrația și acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetățenii moldoveni au dreptul să aleagă și să-și construiască prezentul și viitorul”, a afirmat astăzi Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, care întreprinde o vizită oficială la Chișinău.

CITIȚI și Maia Sandu, despre vizita președintelui Italiei, Sergio Mattarella, în R. Moldova: „Transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru republica noastră, în special în contextul actual complicat de securitate regională”

Potrivit Maiei Sandu, Kremlinul încearcă să submineze eforturile și procesele de consolidare a instituțiilor și proceselor democratice din R. Moldova „prin bani murdari pe care îi aduce ca să finanțeze acțiuni de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanțeze forțe pro-Kremlin, străine interesului R. Moldova”.

„Statul nostru se confruntă cu problema dezinformării și propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spațiul nostru informațional nu este atacat de către Kremlin și aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noștri, pentru că nu doar în R. Moldova se întâmplă asemenea lucruri. Da, R. Moldova este mai vulnerabilă, pentru că este mai aproape și este în proces de transformare, dar cu aceste probleme se confruntă inclusiv state membre ale UE și noi împreună încercăm să învățăm cum să combatem aceste atacuri hibride și să ne consolidăm democrația ca să putem să ne urmăm alegerea”, a afirmat Maia Sandu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist italian vizavi de atacurile Federației Ruse împotriva R. Moldova.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat, la rândul său, angajamentul statului său de a ajuta R. Moldova să depășească crizele, dar și angajamentul comun pentru pace, care este „unul important”, pentru că „la câteva sute de kilometri este un teatru de război, război declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”.

„Recentul Summit G7 găzduit de Italia a confirmat voința noastră de a sprijini Ucraina acum și pe viitor. Ajutorul va continua până când va fi necesar. Săptămâna trecută, s-a desfășurat în Elveția Summitul pentru Pace... a fost un moment foarte important de confruntare la nivel internațional. Împreună cu celelalte țări care sunt alături de Ucraina în acest efort pentru integritatea teritorială și suveranitatea ei, noi intenționăm că optăm pentru o pace echitabilă, care să respecte principiile Cartei ONU și care să nu fie rezultatul armelor și violenței. Împreună cu doamna președintă Maia Sandu am subliniat angajamentul nostru ferm pentru integritatea și independența Ucrainei. R. Moldova, în calitate de stat învecinat, a suferit direct consecințele dramatice ale conflictului – prețurile la energie, fluxul de refugiați care se afla în tranzit spre Europa. Aș vrea să-mi exprim admirația deplină pentru generozitatea cu care poporul din R. Moldova a primit și sprijinit în ultimii ani sute de mii de refugiați din Ucraina”, a declarat Sergio Mattarella.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md