14:57:01 25.07.2024
Stiri

Maia Sandu, despre vizita președintelui Italiei, Sergio Mattarella, în R. Moldova: „Transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru republica noastră, în special în contextul actual complicat de securitate regională”

Actualitate 18.06.2024 12:24 Vizualizări879 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, despre vizita președintelui Italiei, Sergio Mattarella, în R. Moldova: „Transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru republica noastră, în special în contextul actual complicat de securitate regională”


Vizita președintelui Italiei, Sergio Mattarella, în R. Moldova „transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru republica noastră, în special în contextul actual complicat de securitate regională”, a declarat președinta Maia Sandu marți, în cadrul conferinței de presă comune cu oaspetele italian.

Șefa statului a apreciat sprijinul Italiei pentru parcursul european al R. Moldova, iar Declarația comună semnată astăzi în susținerea integrării europene a Republicii Moldova, de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, și viceministrul Afacerilor Externe și al Cooperării internaționale al Republicii Italiene, Edmondo Cirielli, reprezintă „un nou și puternic semn de sprijin”.

„Susținerea fermă și univocă a Italiei ne confirmă că statul nostru are prieteni și ne încurajează să rezistăm în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Îndemn toți concetățenii noștri - și cei de acasă, și cei din diasporă - să participe la referendumul privind integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, care va avea loc în luna octombrie. Noi suntem optimiști în ceea ce privește aderarea R. Moldova la UE, dar rămânem vigilenți în legătură cu situația de securitate, cauzată de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi, Ucraina apără nu doar țara lor, dar și R. Moldova - ea apără întreaga Europă. Italia a fost și este alături de Ucraina, lucru pentru care vă suntem recunoscători. A fi alături de Ucraina, înseamnă a fi alături și de Republica Moldova - rezistența ucraineană asigură păstrarea păcii și securității în republica noastră”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta a ținut să amintească, în discursul său, legăturile istorice și culturale dintre Italia și R. Moldova.

„Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie. Ne mândrim să spunem, așa cum pentru prima dată a zis-o marele cronicar Grigore Ureche, că „de la Râm ne tragem”, făcând referire la latinitatea poporului nostru. Mă bucur să constat că, în acești ani, R. Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse, în beneficiul cetățenilor țărilor noastre. Ne unește apropierea culturală dintre țările noastre și dintre cetățenii noștri, care împărtășesc același sistem de valori, european”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mulțumit poporului italian pentru sprijinul pe care-l oferă R. Moldova, inclusiv pentru a depăși criza energetică, adăugând că „împreună suntem mai puternici”.

„Contribuția generoasă a Italiei, oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece. Banii italieni au fost folosiți și pentru instalarea a zeci de mii de contoare inteligente. Contoarele vor permite consumatorilor să scadă consumul casnic de energie electrică. Domnule președinte, doresc să exprim recunoștința noastră pentru sprijinul continuu al Italiei și să reafirm angajamentul nostru de a lucra împreună pentru un viitor prosper și sigur pentru ambele țări. Împreună suntem mai puternici și împreună vom reuși să construim o lume mai bună pentru generațiile viitoare”, și-a încheiat discursul Maia Sandu.

Menționăm că aceasta este prima vizită a vreunui președinte italian în R. Moldova și are loc la trei ani după ce Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Roma.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md