04:21:40 23.04.2024
Stiri

Declarația unui condamnat definitiv în dosarul fraudei bancare, care a stat patru ani la pușcărie: Cine și-a cumpărat proprietăți scumpe în Italia, apartamente pe malul mării în Bulgaria și mașini de lux

Anticorupție 19.11.2018 15:19 Vizualizări2802 Autor: Ziarul National
Declarația unui condamnat definitiv în dosarul fraudei bancare, care a stat patru ani la pușcărie: Cine și-a cumpărat proprietăți scumpe în Italia, apartamente pe malul mării în Bulgaria și mașini de lux


Primul condamnat definitiv în dosarul jafului bancar, care și-a ispășit deja o pedeapsă de patru ani de închisoare, Denis Ureche, susține că banii din creditul de 1,7 milioane de dolari, accesat în anul 2012 de la Banca de Economii de către firma pe care o administra - „ProAquaCom”, au ajuns într-un offshore controlat de Veaceslav Platon.

În emisiunea „Cutia Neagră” de la „Tv8”, Ureche, atribuit grupului Gacikevici, a spus că este vorba de offshore-ul înregistrat în Panama „Kelway Trading”, despre care presa a scris anterior că ar fi controlat de Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în R. Moldova, firmă care a fost folosită atât în spălătoria de bani rusească, cât și în frauda bancară din R. Moldova.

Ureche spune că a fost victima foștilor săi parteneri, Ion Lambantu și Iurie Drozt, care s-au ocupat de fapt de banii luați din sistemul bancar al R. Moldova.

„În renumitul „Kelway Trading” s-au scurs toți banii. Din banii furați au fost procurate active, de exemplu în Italia. S-au cumpărat foarte multe hectare de teren în zona Lacului Garda, care este o zonă rezidențială foarte scumpă a Italiei. S-au mai procurat și alte lucruri personale, apartamente pe malul mării în Bulgaria, mașini „Range Rover”...”, a acuzat Ureche, indicându-i pe foștii parteneri ai lui de afaceri că ar fi beneficiarii acestor proprietăți.

Lambantu a fost reținut în 2012, iar Ureche spune că a fost eliberat la scurt timp „după ce a cedat toți banii”. Lambantu a negat, în aceeași emisiune, faptul că a luat credite de la BEM.

„Raportul Kroll 1 ne dă răspuns la întrebarea unde au plecat banii din miliardul furat. Raportul Kroll 1 ne arată perfect cum a fost devalorizat sistemul bancar, cum a fost comisă această crimă financiară. Toate tranzancțiile arătate de către compania Kroll în primul raport au fost făcute în perioada 17 și 18 august 2012. Pe 30 iulie 2012, Ion Lambantu a fost arestat de către Procuratura Anticorupție pe dosarul „Alegor Comerț”. Ulterior pe acest dosar a fost condamnată o altă persoană. Apoi Lambantu a cedat banii și a fost eliberat, asta el mi-a spus, dar nu mi-a dat și nume. La acel moment era învinuit Vlad Filat, că la el ar fi ajunși banii luați de Lambantu, dar eu n-am asistat la careva discuții în sensul dat și nici probe nu am. Probabil Lambantu ar trebui audiat ca să spună cui a dat banii, cu toate că Procuratura deja cunoaște declarațiile lui. Raportul Kroll 1 a arătat cum pe data de 17-18 august 2012 au fost făcute toate tranzacțiile și la Unibank, și la Banca Socială, și în Banca de Economii. Kroll 1 a arătat cum aceleași companii au transferat banii și au împrumutat bani unor persoane din stat, chiar foști președinți de țară, ca să cumpere de la 4,5% până la 5% din unele bănci”, a spus Denis Ureche.

Aceeași sursă a precizat că toate deciziile privind furtul miliardului nu erau luate la „Nobil club”, ci la hotelul „Luna” din Chișinău, unde i-a văzut și pe Oleg Reidamn sau pe Serghei Iaralov.

„Beneficiarii finali, la momentul de față, sunt în R. Moldova, stau bine-merci, și, apropo, administrează banii aceștia și peste hotare, și în interiorul țării”, crede Ureche.

În aceeași emisiune, Denis Ureche a adăugat că Ilan Șor nu este „cel mai mare rău” în acest dosar al fraudei bancare, iar investigațiile ar trebui începute din perioada când Banca de Economii era administrată de către Viorel Țopa.

„Ilan Șor nici pe departe nu este cel mai mare rău din dosarul furtului bancar. Noi ar trebui să o luăm și până la Gacikevici și să începem cu Viorel Țopa de exemplu. Când vorbim despre frauda de la BEM, trebuie să luăm toată istoria”, a zis el.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md