06:43:19 12.12.2019
 
Stiri

De ce vin reprezentanții Moscovei, Bruxelles-ului și Washingtonului la Chișinău? Nicolae Negru: „Ideea ca R. Moldova și celelalte state din Parteneriatul Estic să devină o zonă de tampon, „neutră”, între UE șu Rusia, nu e nouă”

Politică 30.05.2019 16:00 Vizualizări2246 Autor: Ziarul National
De ce vin reprezentanții Moscovei, Bruxelles-ului și Washingtonului la Chișinău? Nicolae Negru: „Ideea ca R. Moldova și celelalte state din Parteneriatul Estic să devină o zonă de tampon, „neutră”, între UE șu Rusia, nu e nouă”

Rusia ar urmări să obțină garanții că R. Moldova va redeveni „vițelul blând de altădată”, iar oficialii europeni și americani, așteptați săptămâna viitoare la Chișinău, fie intenționează să „conlucreze cu Moscova” pentru a găsi mai ușor soluția conflictului transnistrean, fie vin să se asigure că R. Moldova nu va abandona calea integrării europene. În ultimul caz, însă, R. Moldova nu va avea un guvern până la 9 iunie și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Comentariul îi aparține editorialistului Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„În mod evident, venirea sincronă la Chișinău a reprezentanților Moscovei, Bruxelles-ului și Washingtonului nu poate fi întâmplătoare. Ar fi bizar, cum spunea un personaj din „Cântăreața cheală”. Dar e la fel de greu de crezut că interesele acestor trei capitale coincid, cum consideră unii. Venirea lui Kozak ar sugera că se pune la cale o guvernare PD-PSRM și Moscova dorește să se convingă că interesele Rusiei vor fi respectate, să obțină niște garanții că, de-acum înainte, Chișinăul redevine „vițelul blând” de altădată, că strategia „proMoldova”, care se pliază pe așteptările ei, nu este doar o manevră electorală.

Bruxelles-ul, ieșit din alegeri, e puțin probabil să se fi dumerit până acum ce e de făcut cu acest „elev dificil”, cum este văzută de la un timp Republica Moldova. Nu este exlusă intenția unei „conlucrări” cu Moscova la acest capitol, pentru a o menaja, în perspectiva amăgitoare că astfel se va găsi mai ușor și soluția conflictului transnistrean. Ideea ca Republica Moldova și celelalte state din Parteneriatul Estic să devină o zonă de tampon, „neutră”, între UE șu Rusia, nu e nouă și nu ar fi la prima încercare. Dar, pe de altă parte, e logic să presupunem că dl Hahn vine să se asigure că Republica Moldova nu abandonează calea integrării europene. Ca și trimisul american, de altfel. Dacă va exista acest pericol, nu vom avea guvern până la 9 iunie și vom merge la alegeri parlamentare anticipate”, susține Nicolae Negru.

Menționăm că cei trei oficiali din Federația Rusă (Dmitri Kozak), UE (Johannes Hahn) și SUA (Brad Freden) vin la Chișinău în ultima săptămână când actualul Parlament, ales pe 24 februarie curent, mai poate forma o coaliție și învesti un guvern. Dacă legislatorii nu vor ajunge la o înțelegere, președintele Igor Dodon s-a arătat dispus să dizolve Parlamentul și să anunțe data alegerilor parlamentare anticipate, care ar putea avea loc odată cu cele locale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Denis 30.05.2019 16:30

Simt ca nu e de bine asta ca vine Kozak, mai ales dupa ce Nastase a fost in Rusia.

Alina 30.05.2019 18:07

Ne așteaptă o săptămînă tensionată și probabil SUA vrea să se asigure că Rusia nu va influența luarea deciziilor de constituire a unei eventuale coaliții.

Sorin 30.05.2019 19:28

Europenii și americanii vin pentru că sunt voci care spun că Năstase vrea să vîndă țara rușilor alături de utopicii lui Dodon

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

09.12.2019 09:09 Nicolae Negru Politica externă echilibrată în dezec...

06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md