De ce să bei must în această toamnă. Care sunt beneficiile lui, dar și cine nu ar trebui să îl consume
A sosit toamna și odată cu ea și sezonul mustului. Anul acesta, mustul stors și dulce este mai ieftin decât strugurii proaspeți de pe tarabe. După seceta din această vară, strugurii s-au copt destul de repede, dar vremea le-a afectat aspectul, deși sunt parfumați și sunt dulci.
Mustul reprezintă primul pas în producția vinului, după ce strugurii au fost culeși de pe vița de vie. Este foarte gustos și nu conține alcool, perioada de fermentare este de două-trei săptămâni.
Producătorii spun că anul acesta aroma mustului este mai intesă, poate și din cauza secetei.
Iar specialiștii în nutriție spune că ar fi pacat sa nu profitați de proprietatile benefice ale mustului. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar de must.
Consumul de must previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).
Mai multe studii au aratat ca principalele efecte aleconsumului de must au fost reducerea indicelui de masă corporală, scaderea circumferinței taliei, glicemiei, peroxidarea lipidelor plasmatice, colesterolul total, LDL-c, trigliceridele, tensiunii arteriale și nivelurilor de homocisteină.
Consumul de must întărește sistemul imunitar. Potrivit doc.ro, mustul este bogat in antioxidanti si minerale, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.
Mustul are și efect diuretic. Dacă ai probleme cu constipația, mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii „bune”, mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ. Cu toate acestea, mustul nu este indicat în cazul gravidelor.
Totodată, consumul de must este benefic pentru sanatatea cardiaca. Stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova