04:46:53 16.04.2024
Stiri

Soluția identificată de autorități pentru a evita un BLOCAJ la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor sau a Procurorilor: „Statul are obligația să intervină acolo unde sistemele nu lucrează. Nu putem admite întreruperea unui serviciul public”

Actualitate 15.03.2023 15:19 Vizualizări1480 Autor: Ziarul National
Soluția identificată de autorități pentru a evita un BLOCAJ la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor sau a Procurorilor: „Statul are obligația să intervină acolo unde sistemele nu lucrează. Nu putem admite întreruperea unui serviciul public”


Ministrul Justiției va avea dreptul să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor și Adunarea Generală a Procurorilor, în cazul epuizării modalităților ordinare.

Guvernul a avizat astăzi un proiect de lege, prin care oferă ministrului Justiției dreptul să convoace aceste adunări, precum și reducerea cvorumului până la o treime pentru adunarea repetată, pentru a preveni anumite blocaje din sistem.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, proiectul de lege reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sau Consiliului Superior al Procurorilor, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, de asediu și de război.

În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor sau Adunarea Generală a Procurorilor urmează a fi convocate și deschise de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Consiliului Superior al Procurorilor, iar în cazul vacanței funcției acestora- de către ministrul Justiției.

De asemenea, una din soluțiile formulate în proiectul de lege va fi aplicabilă pentru a exclude riscul neîntrunirii cvorumului necesar pentru petrecerea Adunării Generale a judecătorilor și, respectiv, a procurorilor - petrecerea adunării generale repetate în cel mult două săptămâni și aceasta va fi deliberativă dacă la ședință participă mai mult de o treime din judecătorii/ procurorii în exercițiu.

Ministra Justiției a respins acuzațiile potrivit cărora inițiativa ar fi o ingerință în activitatea organelor de autoadministrare a sistemului judiciar și al procuraturii.

„Nu trebuia să ajungem aici. Noi am oferit sistemului o reformă care să-I permit să se autocurețe și să se alinieze solicitării cetățenilor. Nu trebuie să interpretăm acest lucru ca o ingerință. Statul are obligația să intervină acolo unde sistemele nu lucrează. Mizăm în continuare pe judecătorii decenți, onești, care sunt în sistem, dar nu putem să admitem întreruperea unui serviciul public foarte important. (...) Societatea mizează pe o chestiune fundamentală – judecătorii, procurorii onești să iasă în față, să se mobilizeze și să se autoguverneze”, a punctat premierul Dorin Recean în cadrul ședinței de Guvern.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md