10:38:16 15.10.2019
 
Stiri

Daniel Ioniță: „Aș vedea pentru R. Moldova o cooperarea cu UE pe linia protecției civile, pentru dezvoltarea unor instrumente care există și la nivel european

Politică 02.10.2019 19:01 Vizualizări1287 Autor: Ziarul National
Daniel Ioniță: „Aș vedea pentru R. Moldova o cooperarea cu UE pe linia protecției civile, pentru dezvoltarea unor instrumente care există și la nivel european

Republica Moldova ar putea coopera cu Uniunea Europeană în domeniul protecției civile, prin participarea la misiunile militare și civile. De această părere sunt oficiali și experți care au discutat la Chișinău despre cooperarea structurată permanentă a UE în domeniul Securității și Apărării, numită PESCO.

Republica Moldova ar putea coopera cu Uniunea Europeană în domeniul protecției civile, prin participarea la misiunile militare și civile. De această părere sunt oficiali și experți care au discutat la Chișinău despre cooperarea structurată permanentă a UE în domeniul Securității și Apărării, numită PESCO, relatează „Radio Chișinău”.

Republica Moldova are la această etapă o cooperare bună în domeniul securității cu Uniunea Europeană, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău, Tatiana Molcean. Oficialul a mai spus că Rep. Moldova vrea să coopereze cu Uniunea Europeană la proiectul PESCO, însă deocamdată nu este clar cum ar putea să o facă.

„Când vorbim despre securitate, apărare, pentru e importantă dezvoltarea capacităților R. Moldova în domeniul de apărare, inclusiv pentru a veni în sprijinul UE. Nu putem sta izolați, trebuie să dezvoltăm capacitățile Armatei Naționale. R. Moldova pe dimensiunea securității are o cooperare destul de bună cu Uniunea Europeană”, a menționat Tatiana Molcean.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, crede că în Rep. Moldova sunt încă o serie de provocări atât interne, cât și externe, care se reflectă și în statele UE. El s-a referit la amenințările de tip hibrid, la conflictul nesoluționat de pe Nistru.

„Aș vedea, pentru R. Moldova, o valoarea adăugată directă și imediată, în ceea ce privește cooperarea cu UE pe linia protecției civile, pentru dezvoltarea unor instrumente care există și la nivel european. Protecția civilă, forțele de jandarmerie, participarea împreună, de la caz la caz, atunci când e obținut consensul și există și un mandat la misiuni fie civile și militare pe care Uniunea Europeană le dezvoltă în continuare”, a precizat Daniel Ioniță.

Consiliul European a adoptat în 2017 o decizie de stabilire a cooperării structurate permanente, numită PESCO. În acest mod, mai multe state din blocul comunitar și-au propus să coopereze mai strâns în domeniul securității și al apărării și să dezvolte în comun capabilităţi de apărare, să investească în proiecte comune și să îmbunătățească contribuția forțelor lor armate.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md