23:37:22 15.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională le-a PERMIS exponenților Partidului ,,Șor", scos în afara legii, să participe la ALEGERILE prezidențiale, parlamentare sau locale

Actualitate 26.03.2024 20:10 Vizualizări1373 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională le-a PERMIS exponenților Partidului ,,Șor


Modificările la Codul electoral, care interzic exponenților Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, să candideze la alegeri între trei și cinci ani, au fost declarate neconstituționale. Decizia a fost luată în această seară de Curtea Constituțională.

,,Pornind de la argumentele invocate, Curtea a admis sesizarea depusă de dnele Marina Tauber și Reghina Apostolova și dnii Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Curtea a declarat neconstituțională Legea nr. 280 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea Codului electoral.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova", a decis Curtea Constituțională.

Amintim că Înalta Curte a declarat neconstituționale, cu trei voturi și două opinii separate, prevederile operate în iulie curent la Codul electoral, care restricționau, pentru o perioadă de cinci ani, participarea membrilor Partidului „Șor”, scos în afara legii, la alegerile organizate în R. Moldova.

Ulterior, pe 4 octombrie 2023, Parlamentul a votat în cea de-a doua lectură modificările la Codul electoral, care interzic exponenților Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, să candideze la alegeri, dacă au statut de învinuit, bănuit, inculpat sau care au fost excluşi din scrutinul electoral anterior, ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md