03:32:24 30.05.2023
Stiri

Cursa de tren Chișinău-București, RELANSATĂ din 12 decembrie, podul Giurgiulești-Galați va fi reparat în curând, iar de la Chișinău se va putea zbura inclusiv la Cluj sau Timișoara: Înțelegere la nivel de ministere din R. Moldova și România

Actualitate 12.11.2021 15:50 Vizualizări11185 Autor: Ziarul National
Cursa de tren Chișinău-București, RELANSATĂ din 12 decembrie, podul Giurgiulești-Galați va fi reparat în curând, iar de la Chișinău se va putea zbura inclusiv la Cluj sau Timișoara: Înțelegere la nivel de ministere din R. Moldova și România


Mai multe zboruri între Chișinău și București, dar și curse aviatice spre Cluj sau Timișoara, relansarea cursei de tren București-Chișinău din 12 decembrie curent, reconstrucția podului Giurgiulești – Galați sau construcția autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni.

Acestea sunt doar câteva dintre înțelegerile la care au ajuns astăzi viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Ionel Scrioșteanu.

Oficialii au discutat subiecte ce vizează domeniul transportului rutier internațional, aerian, naval și feroviar și s-au referit la necesitatea elaborării unor acorduri interstatale privind mentenanța, reabilitarea și construcția podurilor de șosea la frontiera Republicii Moldova cu România, anunță un comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

„Ne dorim să extindem şi să deblocăm tot ceea ce a fost inițiat și lăsat. Îmi doresc și eu să ajung în România pentru a reconfirma dinamica relațiilor noastre bilaterale printr-o serie de proiecte reciproc avantajoase”, a declarat Andrei Spînu la întrevederea cu oficialul de la București.

Ministrul a precizat că a vorbit cu oficialul român despre posibilitatea creșterii numărului de frecvențe efectuate de operatorii aerieni români pe segmentul București-Chișinău-București, dar și diversificarea destinațiilor prin operarea unor noi curse și de pe alte aeroporturi internaționale din Romania, precum Cluj, Timișoara etc., despre construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) - Ungheni (România), reabilitarea podurilor rutiere la punctele de trecere a frontierei Giurgiulești - Galați, Sculeni - Sculeni, Cahul - Oancea și Leușeni-Albița.

Totodată, s-a discutat despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la stația Nicolina pentru circulația trenurilor pe cale largă pe direcția Ungheni - Cristeși Jijia - Socola - Nicolina, despre semnarea unui Memorandum de înțelegere dintre Guvernele României, Republicii Moldova și a Ucrainei privind cooperarea în proiectul de reabilitare a coridorului de cale ferată Iași - Chișinău - Odesa, precum și despre construcția autostrăzii Târgu Neamț - Iași - Ungheni.

De asemenea, în cadrul discuției a fost anunțat termenul de relansare a cursei de tren Chișinău – București, începând cu 12 decembrie curent.

„Trebuie sa avem mai multe întâlniri, mai multe grupuri de lucru bilaterale pe fiecare domeniu ca să înaintăm în toate proiectele enumerate. Trebuie sa punem baze solide, iar relațiile să fie de la cel mai mic nivel, la cel mai înalt. Trebuie să trecem de la podul de flori, la poduri de piatră”, a declarat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

Andrei Spînu și Ionel Scrioșteanu au convenit asupra organizării, în anul 2022, a următoarei ședințe a Comisiei mixte în domeniul transportului rutier, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes comun pentru R. Moldova și România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md