06:19:06 19.06.2024
Stiri

Cum să alegi roșiile care au gust când cumperi din piață sau din magazine. ,,Sunt foarte gustoase, zemoase și dulci, clar merită"

Actualitate 21.05.2024 07:31 Vizualizări1369 Autor: ZiarulNational
Cum să alegi roșiile care au gust când cumperi din piață sau din magazine. ,,Sunt foarte gustoase, zemoase și dulci, clar merită


Preocupările noastre sunt diferite când vine vorba de legume. Pe unii îi interesează prețul sau felul în care au fost crescute și riscurile pe care le-ar avea consumul pentru sănătate, în cazul în care au fost tratate cu pesticide.

Pentru alții primează gustul. O întreagă dezbatere pe tema alegerii roșiilor gustoase a fost lansată în mediul online de un cetățean exasperat că nu nimerește roșii pe care să le mănânce cu plăcere, deși își dă tot interesul.

,,Merg în piețe, supermarketuri, aleg, pipăi, miros, verific legumele în toate modurile cunoscute și sunt atent la codițe să nu fie uscate, să nu aibă coajă pete, etc, etc și ajung cu legumele acasă și sunt lemn. Legume fără gust, fără zeamă, fără rost. Dă nevasta comandă și-i zic să-mi ia niște roșii, oricare, că mai am niște brânză în frigider și parcă aș mânca-o dimineață cu roșii și niște ouă ochiuri lângă. Acum pe seară zic să tai una să văd ce e de capul lor. Mă uit pe etichetă, țară de proveniență Turcia. Zic gata, carton și astea. Le pipăi, le miros, nimic. Să vezi ce le arunc direct la gunoi. Tai roșia pe jumate, nici cotor n-are. Ce drac de roșie o fi asta că nici cotor nu i-a crescut. Dacă n-are săraca cotor clar nici gust n-are rost să pretind de la ea.

Surpriză, nene, roșii bune, cu gust și zeamă. Roșii luate la mișto.

Așa ghinionist să fiu când aleg eu legumele?", a scris acesta pe Reddit.

Postarea a stârnit o adevărată dezbatere despre felul în care trebuie alese roșiile încât să fie gustoase. Unii cred că ține de sezon alții, de soi.

,,Depinde foarte mult de sezon. Singurele roșii bune le găsesc la final de primăvară și în timpul verii".

,,Ia-ți roșii cherry, ai șanse mai mari de succes".

Un criteriu se referă la țara de proveniență.

,,În afara sezonului de roșii, încerca să cumperi cherry - alea sunt mai dulci și cu mai mult gust. Apoi, indiferent de anotimp evită roșiile din Olanda, Turcia - din Turcia evită orice de fapt. Gust ok roșii Spania/ Italia. Roșiile noastre din piață - după jumătatea lui iunie le găsești mai gustoase când apar ele mai natural să zic și nu stimulate la 3 zile până se înroșesc și înăuntru rămân verzi."

,,Eu de la un timp mănânc numai roșii cherry și niciodată nu am nimerit roșii din alea cu gust de apă. Mereu au avut ceva gust și niște dulceață, simți că mănânci o roșie. Și nu sunt cu mult mai scumpe că cele normale."

,,În primul rând ar trebui să cunoști când e sezonul pentru diverse legume în România. Acum sunt roșii în seră doar făcute cu oamenii care au sobe și vândute la suprapreț. De fapt nici pentru astea nu sunt sigur că e timpul. Răsadurile de afară abia s-au plantat de câteva săptămâni unde vremea a permis.

Roșiile care-s acum în piață sunt aduse din Turcia, Maroc, Spania, Olanda și sunt din niște soiuri care își mențin forma ca să reziste la transport, pot să aibă concentrația de pesticide peste limita admisă, etc. Nici cele autuhtone nu sunt garantate. Dar să găsești în perioada asta roșii cu gust, ar însemna poate să fie bio, sau să știi exact de unde provin."

,,Stai să vezi când iei semințe de roșii, faci răsaduri, aștepți să crească, le plantezi, ai grijă de ele și n au gust (am avut o bafta anul trecut la semințe de roșii de cauciuc)".

Unii cred că e important unde sunt depozitate roșiile și că și-ar pierde gustul în frigider.

,,În contextul actual al alimentelor, îți pot spune ce fac eu. Când cumpăr din supermarket legume, cu excepția castraveților/ ridichilor/ verdețurilor nu le consum imediat, ci după câteva zile. La fel și cu fructele. Când iau de la producători locali, la fel. Cu fructele e la ghici, unele le poți ține câteva zile, altele nu. Ah, și nu le țin la frigider, mai ales că majoritatea nu sunt coapte încă."

,,Legumele din piețe sau aprozare din colț de bloc sunt niște mizerii infecte pline de chimicale. Nu știu de unde mitul asta că iau din piață că e mai bun.

Săptămâna trecută am mers la piața și am luat din prostie și ceva legume. Cele mai proaste legume mâncate în viața mea."

,,Evită fructele și legumele din Turcia, deoarece nu respectă nicio normă, i-a spus un ghid turistic din Turcia unui prieten asta, le stropesc cu pesticide chiar și cu 3 zile înainte de recoltare că să maximizeze recolta".

,,Exemplu la roșie eu verific cotorul să fie mai micuț, și dacă strâng roșia să o simt moale, pentru că rezultă de cele mai multe ori că nu e așa 'lemn' pe interior și însăși culoarea ei contează la majoritatea felurilor, alea roșu închis șanse mai mari să fie bune".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md