21:27:00 27.12.2025
Stiri

Cum influențează vasele de gătit calitatea mâncării

Social 27.10.2013 12:19 Vizualizări1899
Cum influențează vasele de gătit calitatea mâncării www.styleandthecity.ro

Vasele de gătit au un impact mare asupra calității mâncării pe care o consumăm. Pentru a avea o mâncare sănătoasă, trebuie să alegem instrumentele potrivite. Sunt preferate cele care sunt confecționate din ceramică, teflon, sticlă și oțel inoxidabil alimentar. „Vasele din aluminiu, cupru și cele acoperite cu teflon de slabă calitate nu sunt indicate”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Iată ce recomandă medicul:

    1. Dispozitivul de fierbere în vapori de apă. Acesta constă în mai multe vase suprapuse, perforate, așezate peste un vas în care se pune apă. Legumele și carnea introduse într-un astfel de vas își păstrează nutrienții în stare activă.

    2. Wok-ul. Este un instrument asiatic de gătit, care a câștigat adepți datorită faptului că forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peștelui și a legumelor, utilizându-se în același timp o cantitate mică de grăsime și necesitând un timp redus de gătire, ceea ce duce la menajarea nutrienților din alimente.

    3. Oala sub presiune.“Sunt indicate doar cele din oțeluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oală, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mâncării și implicit salvarea calității alimentelor, în timp ce apa care acoperă alimentele, folosită la supe și ciorbe, este extrem de bogată în nutrienți”, scrie doctorul Mencinicopshchi în cartea „Reînvață să gătești”.

    4. Grătarul. Nu este bun, dacă sub el se află foc direct. Grăsimea scursă din carne se va aprinde și va genera substanțe cancerigene. Și arderea cărbunilor generează substanțe toxice, care contaminează carnea, odată cu fumul. Cel mai bun grătar este cel vertical, care se folosește pentru kebaburi.

    Doctorul spune că ar trebui să evităm cuptorul cu microunde. „Alimentele încălzite cu ajutorul microundelor sunt devitalizate și nehrănitoare, iar recipientele folosite la încălzirea mâncării pot emana compuși toxici. Fiți atenți și la recipientele în care păstrați mâncarea, deoarece și acestea pot emana diverși compuși chimici, mai ales daca mâncarea este încă caldă sau nu este stocată adecvat. Fiți atenți când cumpărați astfel de instrumente. Calitatea lor ar trebui să vă dea de gândit la fel de mult ca eticheta unui produs. Nu încercați să faceți economie, mai ales că vasele de calitate au o viață mai lungă și pe deasupra vă protejează sănătatea.

După www.doctormenci.ro.

Autor: Tatiana Scutaru
Top stiri
27.12.2025 08:05 611 Horoscopul zilei 27.12.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.81 1 USD 16.80 1 RON 3.89 1 RUB 0.21 1 UAH 0.40
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte