12:33:15 29.11.2022
Stiri

Cum a reușit un ANTREPRENOR din satul Costești să plătească ZERO lei pentru energia electrică consumată, deși gestionează un depozit FRIGORIFIC cu o capacitate de 600 de tone: „Anterior plăteam câte 50-60 de mii de lei pe lună”

Actualitate 30.09.2022 14:40 Vizualizări3635 Autor: Ziarul National
Cum a reușit un ANTREPRENOR din satul Costești să plătească ZERO lei pentru energia electrică consumată, deși gestionează un depozit FRIGORIFIC cu o capacitate de 600 de tone: „Anterior plăteam câte 50-60 de mii de lei pe lună”


Un antreprenor din satul Costești, raionul Ialoveni, a devenit independent din punct de vedere energetic, după ce Guvernul R. Moldova i-a acoperit jumătate din investițiile în sistemul de energie verde.

Antreprenorul Nicolae Crețu dezvoltă de 15 ani o afacere în domeniul viticulturii. Acesta a construit un depozit frigorific pentru păstrarea strugurilor cu o capacitate de 600 de tone.

Electrician de profesie, Nicolae Crețu a încercat mereu să găsească soluții de a reduce cheltuielile lunare pentru energia electrică. Astfel, a decis să instaleze panouri fotovoltaice.


În anul 2020, cu ajutorul Proiectului „Livada Moldovei”, a achiziționat 1 200 de panouri solare pentru alimentarea frigiderului cu energie electrică.

Un an mai târziu a mărit capacitatea centralei fotovoltaice, iar statul a acoperit 50% din costurile proiectului în valoare totală de 1,6 milioane de lei.

În prezent, antreprenorul nu plătește niciun leu pentru energia electrică.

„Până a instala panourile fotovoltaice, achitam câte 50 - 60 de mii de lei pe lună, iar acum nu plătesc nimic. Investițiile în energia regenerabilă sunt viitorul nostru”, spune Nicolae Crețu.Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, statul, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), susține în mod consecvent inițiativele în domeniul energiei verzi.„Pentru noi, investițiile în energia regenerabilă înseamnă reducerea costurilor de producere în agricultură. Avem două măsuri de subvenționare în acest sens. Ambele presupun acoperirea a 50 la sută din investiția făcută de agricultor. Este cel mai înalt nivel de subvenționare care poate exista în orice stat din Uniunea Europeană. Acest program de subvenționare este susținut foarte mult și de structurile internaționale ca fiind unul de mare succes”, a declarat Vladimir Bolea.Pentru a sprijini reducerea consumului de energie și a micșora costurile de producere, statul a subvenționat în 2021 proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei. În anul curent au fost depuse 25 de dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde, iar proiectele câștigătoare vor fi anunțate după 30 octombrie.

Subvențiile în energia regenerabilă sunt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie - 30 octombrie. Aceste subvenții sunt postinvestiționale, iar antreprenorii trebuie întâi să dea în exploatare instalațiile. Ulterior, pentru investiții mai mari de 400 de mii de lei, dosarele sunt verificate atât la capitolul financiar, cât și la fața locului. Plata este autorizată în baza actului de inspecție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md