03:43:46 12.08.2020
 
Stiri

COVID-19 din ce în ce mai periculos! Descoperire-șoc făcută de experți: Ce boală temută poate declanșa noul coronavirus

Actualitate 02.07.2020 08:30 Vizualizări978 Autor: Ziarul National
COVID-19 din ce în ce mai periculos! Descoperire-șoc făcută de experți: Ce boală temută poate declanșa noul coronavirus


Se știa deja că persoanele care suferă de diabet și se îmbolnăvesc de COVID-19 au un risc mai mare de deces. Totuși, noi date provoacă îngrijorări. Oamenii de știință au descoperit că noul coronavirus ar putea declanșa apariția diabetului la persoanele anterior sănătoase.

Diabetul apare atunci când glicemia (glucoza din sânge) este prea mare. Există două tipuri diabet care pot duce la acest rezultat: Diabetul de tip 1 (care este declanșat atunci când propriile celule imune ale corpului atacă celulele lui Langerhans din pancreas, responsabile cu producerea insulinei) și diabetul de tip 2 (insulina este produsă încă în mod normal în pancreas, însă organismul nu mai este capabil să transfere glucoza în celulele corpului, acest lucru fiind cauzat de creșterea rezistenței la insulină în organe și țesuturi).

Se știe deja că incidența diabetului de tip 1 coincide, de multe ori, cu apariția infecțiilor virale sezoniere. Unii oameni de știință afirmă că virusurile pot declanșa distrugerea celulelor pancreatice, rezultatul fiind un răspuns autoimun cronic.

Recent, Julian Hamilton-Shield, profesor de diabet și endocrinologie metabolică de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, afirmă, într-un articol postat recent, că noul coronavirus poate declanșa diabet la unii pacienți anterior sănătoși.

Profesorul arată cazul unui tânăr din China, sănătos înainte să se infecteze, care a dezvoltat un diabet sever după ce s-a îmbolnăvit. Shield mai menționează că în timpul epidemiei de SARS (provocată tot de un virus din familia coronavirusurilor), mai mulți oameni cu pneumonie SARS au făcut diabet acut.

În aceeași notă cu profesorul Shield sunt și alți colegi de-ai săi, care au scris recent o scrisoare deschisă în prestigioasa revistă științifică The New England Journal of Medicine, în care susțin că ar putea exista o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet.

Noul coronavirus infectează celulele susceptibile prin legarea la receptorii enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Acești receptori se găsesc în unele organe și țesuturi, inclusiv celulele beta pancreatice și rinichi.

Astfel se poate explica de ce oamenii cu diabet preexistent prezintă un risc mai mare, în același timp indicând și noi posibile mecanisme de debut ale bolii.

„Cât de frecvent este fenomenul diabetului cu debut nou, și este diabet tip 1 sau tip 2, sau un tip nou de diabet? Acești pacienți rămân cu risc mai mare de diabet sau cetoacidoză diabetică? La pacienții cu diabet preexistent, COVID-19 modifică fiziopatologia de bază și istoricul natural al bolii? Răspunsul la aceste întrebări pentru a ghida îngrijirea, precum și urmărirea și monitorizarea pacienților afectați, este o prioritate. (…) Având în vedere istoria foarte scurtă a infecției umane cu SARS-CoV-2, o înțelegere a modului în care se dezvoltă diabetul asociat cu COVID-19, al istoricului natural al acestei boli și al managementului adecvat vor fi de ajutor”, se arată în scrisoarea deschisă a experților.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md