13:39:29 12.04.2024
Stiri

Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România solicită creșterea prezenței NATO în dreapta Prutului pentru a putea sprijini și R. Moldova, stat vulnerabil în fața războiului declanșat de Federația Rusă ​

Actualitate 22.02.2024 09:07 Vizualizări956 Autor: Ziarul National
Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România solicită creșterea prezenței NATO în dreapta Prutului pentru a putea sprijini și R. Moldova, stat vulnerabil în fața războiului declanșat de Federația Rusă ​ Președinția României


Creșterea prezenței NATO în România va ajuta Bucureștiul să sprijine partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.

Tema a fost pusă în discuție miercuri, 21 februarie, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de către președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei. În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale de la București.

Aceeași sursă precizează că principala temă abordată la ședința CSAT a constituit „grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România”, fiind dispuse măsuri de întărire a Forțelor Armate Române.

„La doi ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime și pagube materiale. Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei. Pe acest fond, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației României, precum și acțiunile suplimentare care se impun. România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre, prin misiuni de poliție aeriană și capabilități de apărare aeriană și supraveghere. În același timp, sprijinul NATO trebuie însă însoțit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naționale. În acest sens, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României în actualul context”, transmite Președinția României.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md